Cara mengambil Axolotl dengan baldi di Minecraft, Tutorial/Axolotl Farming – Minecraft Wiki

Minecraft Wiki

Mengangkut axolotl dalam baldi sangat mudah dan membolehkan pemain untuk meletakkan semula kumpulan bawah air ke lokasi baru dengan mudah.

Cara mengambil axolotl dengan baldi di minecraft

Terdapat beberapa perusuh minecraft yang boleh ditangkap di dalam baldi. Ini termasuk Mobs Axolotl yang agak baru ditambah dalam Kemas Kini Gua & Cliffs Besar Besar.

Mengangkut axolotl dalam baldi sangat mudah dan membolehkan pemain untuk meletakkan semula kumpulan bawah air ke lokasi baru dengan mudah.

Untuk melakukan ini, pemain perlu meletakkan baldi air di tangan mereka, mendekati dan menargetkan Axolotl dengan teliti, dan klik kanan atau tekan butang Gunakan Item pada pengawal. Axolotl kemudian akan selamat di dalam air untuk pengangkutan.

Mencari axolotl dalam minecraft

Walaupun axolotls pernah muncul dalam badan yang berlainan air di Minecraft, mereka kini mempunyai rumah yang berdedikasi di bioma gua yang subur.

Khususnya, axolotls bertelur di lokasi di mana terdapat blok tanah liat kurang daripada lima blok di bawah titik pemijahan yang dimaksudkan. Oleh kerana ini berlaku, pemain mencari Axolotls akan mahu menuju ke bawah tanah dan mencari gua yang subur.

Perlu diperhatikan bahawa bioma ini kadang-kadang juga boleh menanam di atas tanah, bergantung pada keadaan.

Pemain harus menjauhkan telinga untuk bunyi air yang mengalir (sari kata berguna untuk alasan ini) dan mencari anggur gantung, yang mengandungi glowberry gua yang subur.

Axolotls dalam gua -gua subur Minecraft akan ditemui di dalam badan air yang memegang tanah liat dalam. Oleh kerana axolotls tidak bertahan lama di luar air, pemain tidak mungkin mendapati mereka mengembara di tanah kering.

. Sari kata mengambil kicauan ini, jadi mereka tidak ternilai semasa carian.

Sebaik sahaja pemain Minecraft mencari Axolotl, mereka hanya perlu meletakkan baldi air di tangan mereka dan menggunakannya pada kumpulan akuatik kecil. Berbuat demikian harus memindahkan axolotl ke baldi air untuk disimpan sehingga pemain bersedia untuk meletakkannya lagi.

Untuk melepaskan Axolotl kembali ke dunia, hanya klik kanan atau tekan butang Gunakan Item sekali lagi. Berbuat demikian akan mengeluarkan air di dalam baldi (jika boleh) serta axolotl.

Ini menjadikan pengangkutan axolotls dengan cepat dan mudah, dan prinsip yang sama boleh digunakan untuk perusuh akuatik lain seperti ikan tropika, pufferfish, cod, dan salmon. Pemain juga akan dapat menangkap tadpoles dalam baldi apabila kemas kini liar dikeluarkan.

Minecraft Wiki

Ikuti wiki minecraft pada perselisihan atau halaman media sosial kami!

Tidak mempunyai akaun?

Minecraft Wiki

Tutorial/Axolotl Farming

Artikel ini perlu dikemas kini.

Sila kemas kini halaman ini untuk mencerminkan kemas kini terkini atau maklumat yang baru tersedia.
Sebab: Axolotls hanya boleh secara semulajadi bertelur di gua -gua yang subur dalam 1.18, juga bersinar bersinar mempunyai topi massa yang berasingan

Pertanian Axolotl adalah cara untuk mengumpul axolotls. Dua kaedah asas pertanian axolotl disediakan: pembiakan dan pemijahan semula jadi.

 • Pembiakan axolotls adalah satu -satunya cara untuk mendapatkan pelbagai jenis biru axolotl.
 • Ladang generasi semula jadi menyebabkan axolotls bertelur.

Kandungan

 • 2 pembiakan
  • 2.1 pertimbangan
  • .2 lokasi dan pena pembiakan
  • 2.3 stok pembiakan
  • 2.4 bekalan makanan dan pembiakan
  • 3.1 lokasi
  • 3.2 Contoh ladang
  • 3.3 Pengurusan Aliran Air dan Koleksi Item
  • 3.4 akses pintu belakang
  • 3.5 operasi

  Mencari gua -gua yang subur []

  Axolotls hanya bertelur di biome gua yang subur. Biom ini sukar dicari, tetapi beberapa pengetahuan mengenai generasi biome di Minecraft boleh menjadikannya lebih mudah.

  Cara paling mudah untuk mencari gua -gua yang subur tentu saja digali di bawah pokok azalea. Walau bagaimanapun, pokok azalea tidak selalu menjana di atas gua -gua yang subur, menjadikan beberapa gua yang rimbun lebih sukar untuk dicari. Nasib baik, pokok azalea bukanlah satu-satunya petunjuk di atas tanah untuk gua-gua yang subur; Jenis Biome Surface juga boleh memberikan maklumat yang berharga.

  Gua -gua yang subur hanya menjana di bawah biomes dengan nilai kelembapan yang tinggi. Ini termasuk bioma sederhana seperti hutan gelap dan hutan birch, bioma hangat seperti hutan, dan biome sejuk seperti Taiga dan Snowy Taiga. Beberapa biomes, khususnya, hampir Dijamin Mempunyai gua -gua yang subur di bawah mereka:

  Biom ini mempunyai nilai kelembapan tertinggi dalam permainan, cukup tinggi sehingga gua -gua yang subur selalu berusaha menjana di bawahnya. Satu -satunya kes di mana mungkin ada tidak Jadilah gua -gua yang subur di bawah, adalah gua dripstone yang menjana sebaliknya. Ini dapat diramalkan dengan mudah, kerana gua titisan hanya menjana jauh dari lautan. Ini bermaksud bahawa jika anda menjumpai a hutan gelap, hutan buluh atau taiga pertumbuhan lama dekat dengan lautan, ia adalah benar -benar dijamin bahawa ada gua yang subur biome di bawah anda!

  Pembiakan []

  Pembiakan axolotls dewasa memerlukan baldi ikan tropika. Ini usaha manual yang memakan masa. Makan dua axolotls untuk memasukkannya ke dalam mod cinta, selepas itu Axolotl Baby menanam. Ibu bapa mempunyai tempoh “cooldown” selama 5 minit Edisi Java atau 1 minit masuk Edisi Bedrock sebelum mereka dapat dibesarkan lagi. 1200 peluang untuk menjadi biru, jika tidak, ia mewarisi warna satu ibu bapa. Bayi menjadi dewasa dalam 20 minit (atau lebih awal jika anda memberi makan), selepas itu ia boleh membiak.

  Sebaik sahaja anda mempunyai axolotl biru, anda boleh membiaknya untuk mendapatkan lebih banyak warna biru, kerana setiap bayi baru mempunyai peluang 50% untuk mewarisi warna satu ibu bapa.

  Pertimbangan []

  . Kerana anda perlu membiak axolotls berkali -kali sebelum mendapat yang biru, anda memerlukan banyak ikan tropika. Oleh itu, anda memerlukan banyak baldi, yang pada gilirannya memerlukan banyak jongkong besi untuk membuat kraf, atau banyak zamrud untuk membeli baldi dari penduduk nelayan. Beberapa item canggih untuk memudahkan perkara adalah:

  • Helmet yang terpesona dengan pernafasan III, dan kasut terpesona dengan penari kedalaman
  • .
  • Saluran membolehkan anda bernafas dan melihat air bawah tanah yang lebih baik untuk tujuan memburu ikan tropika dan axolotls pembiakan.
   • Dengan saluran, topi keledar Pernafasan III adalah pilihan.

   Lokasi dan pena pembiakan []

   Kerana baldi ikan tropika tidak boleh disusun dan sukar dibawa, tempat terbaik untuk membiak axolotls adalah biome di mana ikan tropika secara semula jadi bertelur. Ikan tropika bertelur di lautan hangat, lautan suam, lautan suam -suam kuku, paya bakau, dan gua -gua yang subur . Contoh berikut adalah di lautan yang hangat.

   . . Bina pena supaya dinding sekurang -kurangnya satu blok lebih tinggi daripada paras air, untuk mengelakkan axolotls daripada melarikan diri. Anda boleh meletakkan tangga di pena untuk membolehkan anda masuk dan keluar.

   Pena pembiakan tidak perlu mendalam. Satu lapisan air mencukupi untuk axolotls untuk membiak. Pena pembiakan cetek membolehkan anda memberi makan axolotls tanpa perlu berenang.

   . Axolotls kadang -kadang memanjat darat, mencari air yang lebih dalam berdekatan, jadi jika pena pembiakan anda tidak mempunyai halangan, mereka pasti akan melarikan diri ke lautan di luar tempat air lebih dalam. Ini juga sukar bagi pemain untuk keluar dari air, jadi anda boleh meletakkan tangga di sebelah pena pembiakan (seperti kolam renang kehidupan sebenar), atau menggunakan pintu masuk di sisi yang biasanya di “terbuka kedudukan “(menegak), dan flipkannya ke” tutup “(mendatar) apabila anda perlu keluar.

   Kerana axolotls adalah perenang yang tangkas, sering berlaku apabila anda cuba memberi makan baldi ikan tropika kepada mereka, anda terlepas dan memukul bahagian bawah kolam sebaliknya, melepaskan ikan yang dibunuh dengan serta -merta oleh axolotls. Penyelesaian masalah ini adalah untuk membina seluruh lantai pena pembiakan dari blok nota: Apabila anda secara tidak sengaja memukulnya, anda menyesuaikan notablock sebaliknya, dan ikan tidak dapat dibebaskan dari baldi mereka.

   Dalam Edisi Java, Tenggelam tidak bertelur di air cetek, walaupun mereka boleh di edisi batuan dasar. Sama ada cara, menyala sempadan di sekitar pena untuk mengelakkan perusuh bermusuhan dari pemijahan di dalamnya.

   Stok pembiakan []

   Anda perlu mencari dua axolotls untuk memulakan pembiakan. Axolotls menelan gua -gua bawah air, di mana terdapat tanah liat di bahagian bawah. Apabila anda melihat axolotl, gunakan baldi air di atasnya untuk menangkapnya. Baldi tidak boleh kosong apabila anda melakukan ini; ia mesti mengandungi air.

   Sekiranya anda memegang baldi ikan tropika di tangan anda semasa memburu, axolotl yang anda tidak lihat mungkin akan mula mengikuti anda.

   Bekalan dan Pembiakan Makanan []

   Memburu ikan tropika, menggunakan sebanyak baldi air yang boleh anda bawa.

   Dalam Edisi Java, Apabila anda memberi makan axolotls anda untuk membiak mereka, adalah idea yang baik untuk memegang satu baldi ikan tropika di tangan anda untuk mengekalkan perhatian Axolotls. Jika tidak, sebaik sahaja anda memberi makan, anda memegang baldi kosong, menyebabkan axolotls kehilangan minat dan berenang sehingga anda beralih ke baldi ikan yang lain. Anda tidak boleh memegang baldi di edisi batuan di luar tangan anda.

   .

   Untuk axolotls untuk bertelur, mereka memerlukan ruang air di gua yang subur dalam kegelapan, dengan blok tanah liat dalam lima blok di bawah ruang pemijahan. Keadaan ini juga boleh dicapai di bilik gua bawah tanah yang dibina oleh pemain yang dipenuhi dengan empat atau lima lapisan air. .

   Sekiranya bilik pemijahan berada di bawah paras y = 30, keadaan yang menyebabkan axolotls untuk bertelur juga menyebabkan cumi -cumi cahaya ditanam. Kerana axolotls membunuh cumi -cumi, anda boleh mengatur ladang supaya kantung dakwat cahaya jatuh oleh cumi -cumi disapu ke dada koleksi. Atau jika anda tidak peduli dengan kantung dakwat cahaya, anda boleh membuat ladang lebih mudah dengan mengabaikannya; Sacs dakwat hilang selepas 5 minit.

   Ladang contoh yang diterangkan di bawah adalah mudah dan cepat dibina dalam mod survival dengan bahan biasa dan alat batu. Malah, jika anda berminat untuk membiakkan axolotl biru, mungkin lebih mudah (dan lebih selamat!) untuk membina ladang mudah untuk mendapatkan stok pembiakan anda, bukannya memburu axolotl di alam liar.

   Lokasi []

   Pilih lokasi di biome gua yang subur. Ia tidak perlu berada di gua yang sebenarnya, hanya di biome. Anda boleh menukarkan gua yang subur ke bilik pemijahan juga.

   Siling ladang anda mesti berada di bawah lapisan 63 (paras laut), sejauh yang anda mahukan, walaupun sebelum edisi bedrock 1.. Jarak antara lantai dan siling mestilah sekurang -kurangnya 5 blok (6 blok adalah yang terbaik, untuk memberi anda ruang pernafasan).

   Contoh ladang []

   Rajah di bawah menggambarkan konsepnya. Kawasan bilik pemijahan adalah 8 × 8, dan 6 blok tinggi. Dimensi 8 × 8 dipilih kerana hanya memerlukan satu corong, tetapi saiz dan bentuk bilik yang berbeza boleh dilakukan dengan susunan air dan hopper yang dirancang dengan teliti. Corong hanya diperlukan untuk mengumpul kantung dakwat cahaya. .

   Lantai bilik harus tanah liat kerana axolotls hanya bertelur ketika tanah liat berada di bawah ruang pemijahan.

   Blok sumber air menduduki empat lapisan bawah bilik. Lapisan kelima mempunyai deretan blok sumber air di satu sisi, dan satu lagi bertentangan dengan corong, untuk membuat aliran air yang mendorong item ke arah corong. Ia boleh membosankan untuk mendapatkan lapisan atas air ini mengalir dengan betul, kerana air di atas air tidak tersebar seperti air di permukaan pepejal. Letakkan blok yang mudah dipecah seperti blok lendir atau kotoran di bawah akhir aliran untuk memaksanya untuk menyebarkannya, kemudian memecahkan blok dan ulangi sehingga air tersebar sepenuhnya. Ia membantu memberi kesan pernafasan aktif semasa melakukan ini.

   Corong harus dua blok di bawah air yang mengalir (satu blok di bawah blok sumber air paling atas). Meletakkan corong tepat di bawah lapisan air yang mengalir (yang akan menjadi normal untuk air yang mengalir di atas permukaan pepejal dan bukannya di atas lebih banyak air) risiko item yang terperangkap di bawah corong. . .

   Sekiranya anda tidak peduli untuk mengumpul kantung dakwat, anda tidak memerlukan corong atau air mengalir, dan ladang menjadi lebih cepat untuk membina. Cukup buat bilik enam blok tinggi dan isi dengan lima lapisan air, meninggalkan lapisan atas sebagai udara untuk anda bernafas dan meletakkan obor sementara untuk pencahayaan semasa pembinaan.

   Pengurusan Aliran Air dan Koleksi Item []

   Axolotl Farm Hopper

   Aliran di lapisan atas diuruskan dengan terlebih dahulu meletakkan deret. Anda mesti meletakkan deretan blok yang mudah dipecah di bawah barisan air terjun untuk memaksa aliran air untuk memanjangkan satu baris lagi. Untuk tujuan ini, blok lendir, blok madu, dan TNT boleh dilombong dengan serta -merta tanpa alat, dan kotoran dapat dipecahkan dengan cepat dengan sekop. Putus blok bawah air sementara dan ulangi untuk baris air terjun yang seterusnya, berjalan ke dinding yang bertentangan untuk mendapatkan lapisan atas air yang mengalir dari satu dinding ke yang lain. Akhirnya, letakkan blok air bertentangan dengan corong untuk menyebabkan aliran gabungan menyapu semua barang terapung ke dalam corong.

   Blok tangga batu terbalik terbalik ditempatkan di atas dada untuk mengelakkan axolotls daripada meninggalkan bilik tetapi masih membenarkan dada dibuka. Blok pasir diletakkan di hadapan dada untuk memberikan meterai akhir untuk mengelakkan cahaya dari mencapai bahagian dalam bilik. Anda hanya perlu memecahkan blok ini untuk membuka dada.

   Akses Pintu Kembali []

   Axolotl Farm Backdoor

   Terdapat tangga di kawasan pintu masuk berhampiran dada untuk masuk dan keluar dari ladang. Laluan berjalan dari pintu masuk di belakang bilik pemijahan, menuju ke pintu di sudut bertentangan. Oleh kerana laluan litar dan jarak dari obor di kawasan pintu masuk, tiada cahaya mencapai pintu ini. Pintu ini berguna untuk memasuki bilik untuk menangkap axolotls yang bertelur.

   Jalan yang berjalan di belakang bilik gelap dengan reka bentuk. Ini bermaksud bahawa perusuh bermusuhan dapat bertelur di sana. Adalah idea yang baik untuk menyusun jalan dengan papak bawah untuk mengelakkan sebarang perusuh dari pemijahan di jalan itu.

   Anda sepatutnya dapat melihat pintu dengan cukup dalam kegelapan untuk membukanya, atau anda boleh meletakkan obor sementara di lorong. .

   Operasi []

   Sebaik sahaja anda telah mengeluarkan obor sementara anda dan menyekat semua cahaya dari bilik koleksi dada anda, ladang itu aktif, tetapi anda perlu memindahkan diri lebih daripada 24 blok dari ladang untuk apa -apa untuk memulakan pemijahan di dalamnya.

   Sotong cahaya bertelur lebih mudah daripada Axolotl, tetapi apabila Axolotl bertelur, mereka mula membunuh cumi -cumi cahaya, menyebabkan mereka menjatuhkan kantung dakwat mereka, yang terapung ke atas dan disapu ke dalam dada koleksi, yang anda akses dengan mengeluarkan blok sementara pasir yang di hadapan dada untuk mengelakkan cahaya memasuki bilik.

   Untuk mengumpulkan axolotls, pergi melalui pintu belakang dengan baldi air. Walaupun lorong gelap, apabila anda melewati pintu ke dalam air, penglihatan bawah air anda mencukupi untuk melihat Axolotl di dalam bilik dan menangkapnya di dalam baldi air anda. Axolotl boleh mengembara pintu ke lorong. Tidak mengapa, anda masih boleh menangkapnya. Sekiranya anda ingin menyimpan axolotls, anda perlu berinteraksi dengan mereka (memberi makan mereka, membiak mereka), jika tidak, mereka boleh menghina lagi.

   • Skrin menu
   • Istilah permainan
   • Panduan Hari Pertama/Pemula
   • Hari kedua
   • Hari ketiga
   • Pengurusan Kelaparan
   • Perkara yang tidak boleh dilakukan
   • Petua dan tip mudah
   • Biomes terbaik untuk rumah
   • Bahan binaan terbaik
   • Bangunan dan Pembinaan
   • Navigasi
   • Tempat perlindungan
   • Jenis perlindungan
   • Panduan Pencapaian
   • Panduan Kemajuan
   • Panduan Pesona Terbaik
   • Memecahkan Bedrock
   • Pengembaraan utama lengkap
   • Mewujudkan sebuah kampung
   • Penurunan
   • Dual menggunakan
   • Survival akhir
   • Meneroka gua
   • Mengumpulkan sumber mengenai kesukaran yang aman
   • Mendapatkan makanan dengan cepat
   • Piston tanpa kepala
   • Hitboxes
   • Kuda
   • Pemetaan
   • Jarak mengukur
   • Minecraft dalam Pendidikan
   • Perlombongan
    • Berlian
    • Fosil
    • Serpihan purba
    • Pangkalan PvP
    • Perdagangan
    • Memperoleh saluran
    • Menyembuhkan penduduk zombie
    • Mengalahkan serangan kampung
    • Mengalahkan kubu yang lebih rendah
    • Mengalahkan bilik raksasa
    • Mengalahkan pos Pillager
    • Mengalahkan Mansion Woodland
    • Mengalahkan bandar akhir
    • Mengalahkan naga akhir
    • Mengalahkan layu
    • Meneroka Bandar Kuno
    • Mendapatkan setiap cakera muzik
    • Survival pengembaraan
    • Half Hardcore Hearted
    • Mod tegar
    • Bertahan di satu kawasan selama -lamanya
    • Survival Gurun Infinite
    • Kelangsungan hidup pulau
    • Manhunt
    • Suis massa
    • Pengalaman nomad
    • Survival Superflat
    • Kelangsungan hidup rata
    • Mengalahkan Peta Cabaran
    • Membuat Peta Cabaran
    • Menambah kecantikan untuk pembinaan
    • Airlock
    • Istilah seni bina
    • Membina kapal pelayaran
    • Membina metropolis
    • Membina rollercoaster
    • Membina rumah selamat
    • Ciri -ciri air bangunan
    • Palet warna
    • Mencipta bentuk
    • Pertahanan
    • Tempat perlindungan padang pasir
    • Lif
    • Kolam renang yang tidak berkesudahan
    • Perabot
    • Membuat lantai yang bagus
    • Pixel Art
    • Ladang
    • Jenis bumbung
     • Bumbung melengkung
     • Garis Panduan Pembinaan Bumbung
     • Hiasan bumbung
     • Amethyst
     • Perisai
     • Azalea
     • Buluh
     • Basalt
     • Bedrock
     • Rod Blaze
     • Makanan tulang
     • Cactus
     • Buah korus
     • Tanah liat dan lumpur
     • Cobblestone
     • Koko kacang
     • Tembaga
     • Tanaman (bit, lobak merah, kentang, gandum)
     • Kotoran
     • Nafas naga
     • Dripstone
     • Pakis
     • Ikan
     • Froglight
     • Beri cahaya
     • Sac Sac Glow
     • GLOW LICHEN
     • Tanduk kambing
     • Emas
     • Akar gantung
     • Ais
     • Besi
     • Kelp
     • Lava
     • Daging
     • Blok Moss
     • Cendawan
     • Cakera muzik
     • Nautilus Shell
     • Pertumbuhan yang lebih baik
     • Nether Wart
     • Obsidian
     • Salji serbuk
     • Labu, melon
     • Kotoran berakar
     • Scute
     • Rumput laut
     • Pickle laut
     • Salji
     • Tanah Jiwa
     • Tebu
     • Beri manis
     • Pokok
     • Trident
     • Dewan Perdagangan Villager
     • Wither Rose
     • Bulu
     • Duplikasi
     • Mob pengisaran
     • Allay
     • Haiwan
     • Axolotl
     • Kucing
     • Labah -labah gua
     • Creeper
     • Lemas
     • Naga Ender
     • Enderman
     • Katak
     • Kambing
     • Penjaga
     • Hoglin
     • Golem besi
     • Magma Cube
     • Piglin Bartering Farm
     • RAID
     • Shulker
     • Lendir
     • Cumi
     • Penyu
     • Penduduk kampung
     • Pedagang mengembara
     • Warden
     • Penyihir
     • Layu
     • Wither Skeleton
     • Zombie
     • Zombie Villager
     • Zombi piglin
     • Akhir ladang gerombolan ringan
     • Mekanik pesona
     • Mekanik Anvil
     • Peleburan manual
     • Dewan Blast
     • Menyalakan TNT di bawah air
     • Wither Cage
     • Pengisian Anchor Respawn Automatik
     • Pintu logik asas
     • Mesin terbang
     • Corong
     • Menyusun item
     • Pengangkutan item
     • Mekanisme
     • Penstabil Observer
     • Rawak
     • Muzik Redstone
     • Petua Redstone
     • Penyimpanan Kotak Shulker
     • Dewan Perdagangan Villager
     • Blok pengesan kemas kini
     • Pengesan Kemas Kini Comparator
     • Sensor siang hari
     • Pengesan Malam Hari
     • Stesen Keretapi
     • Minecarts
      • Penyimpanan
      • Sistem Penyimpanan
      • Golems salji
      • Meriam TNT
      • Penggunaan Trapdoor
      • Reka bentuk perangkap
      • Perangkap
      • Piston menggunakan
      • Litar omboh
      • Quasi-connectivity
      • Zero-mengetuk
      • Pengulang segera
      • Logik aritmetik
      • Statistik Perintah
      • Jam jam
      • Kod Morse
      • Mesin pencetak
      • Komputer Redstone
      • Redstone Telegraph
      • Bermain di pelayan
      • Survival Multiplayer
      • Penjara bertelur
      • Pencegahan kesedihan
      • Menyertai dunia LAN dengan akaun alternatif
      • Menyiapkan pelayan
      • Skrip permulaan pelayan
      • Skrip permulaan FreeBSD
      • Skrip permulaan OpenBSD
      • Skrip permulaan Ubuntu
      • Menyediakan pelayan Hamachi
      • Menyiapkan Pelayan Minecraft Forge
      • Menyediakan pelayan Spigot
      • Ramdisk membolehkan pelayan
      • Meningkatkan kadar bingkai
      • Minecraft Bantu Soalan Lazim (Saluran IRC)
      • Kemas kini Java
      • Peta tersuai
      • Muat turun peta
      • Perintah NBT Tags
      • Blok jatuh
      • Mengemas kini medan lama menggunakan mcedit
      • Membuat Pek Sumber
      • Memuatkan Pek Sumber
      • Direktori bunyi
      • Membuat pek data
      • Memasang Pek Data
      • Generasi dunia tersuai
      • Membuat video
      • Siaran langsung
      • Memasang gambar
      • Bergabung dan meninggalkan Program Beta Edisi Bedrock
      • Cara Mendapatkan Laporan Kemalangan
      • Memasang Mod Forge
      • Direktori Minecraft Custom
      • Bermain dan menyelamatkan Minecraft pada pemacu ibu jari
      • Bermain dan menyelamatkan Minecraft dengan pemacu ibu jari dengan pelancar lama
      • Memulihkan data dunia yang disimpan yang rosak
      • Jalankan Minecraft melalui Google Drive
      • Simpan Data Permainan ke Dropbox (Data Dunia Sahaja)
      • Panduan Dropbox Data yang disimpan
      • Membina tempat perlindungan mikro
      • Pertanian Golem Besi Berasaskan Pintu
      • Cara Mendapatkan Laporan Kemalangan
      • Memasang mod
      • Tasik buatan manusia
      • Minecart Booster
      • Pertanian Ramuan
      • Sistem Reboot Repeater
      • Survival tanpa pek data yang diaktifkan
      • Kemas kini lwjgl
      • Kemas kini Minecraft
      • Chaining Village
      • Tangga air
      • Trem air