Cara Memperbaiki Permainan Gaging pada Penyelesaian Windows 11 5 – Easeus, Mengapa PC Saya Gagap di Windows 10/11 & Bagaimana Saya Boleh Memperbaikinya? Wizard Partition Minitool

Mengapa PC saya Gagap di Windows 10/11 & Bagaimana Saya Boleh Membaikinya

Langkah 1: Tekan Tingkap + R untuk membuka Jalankan dialog.

Cara Memperbaiki Permainan Gagasan di Windows 11 [Panduan Langkah demi Langkah]

Hanya seorang peminat permainan yang tahu betapa mengecewakannya dengan melihat gagap skrin semasa bermain permainan. Penurunan FPS tiba -tiba akan merosakkan keseluruhan pengalaman permainan dan menjengkelkan pemain. Terdapat banyak sebab mengapa ini berlaku mekanisme yang mantap di belakang PC anda untuk menjalankan permainan. Hari ini, melalui artikel ini, kami akan cuba mengetahui sebab -sebabnya dan mencubanya satu demi satu untuk membetulkan permainan yang gagap di Windows 11.

Peningkatan Windows 11 baru -baru ini menyaksikan permainan Stutters lebih kerap disebabkan oleh OS yang tidak stabil, walaupun penurunan FPS tidak tetap tetapi turun naik melalui nilai. Bagaimanapun, Microsoft sedang berusaha untuk menstabilkan OS. Sementara itu, anda boleh mencuba beberapa perbaikan untuk memperbaiki kegagapan atau mengelakkannya lebih kerap. Sebelum itu, beritahu kami sebab -sebab mengapa ini sering berulang.

Apa yang menyebabkan permainan gagap pada Windows 11

Saya tidak dapat menunjukkan penyebab yang tepat untuk ini, tetapi sesetengah orang telah mengetahui sebab -sebab yang mendasari menyebabkan para penyokong di PC. Mari kita lihat beberapa sebab yang mungkin untuk bingkai jatuh di Windows 11:

DVR permainan: Untuk pemula, DVR Game adalah perakam permainan terbina dalam Windows 11. Ia didayakan secara lalai, yang membantu pengguna merakam permainan di latar belakang. Ini mempunyai banyak sumber untuk dijalankan, mengakibatkan kiraan FPS yang lebih rendah.

Pemacu rangkaian atau sambungan: Mereka menyokong permainan menggunakan rangkaian untuk menjalankannya. Sekiranya anda sudah ketinggalan zaman atau rasuah, mereka mungkin membawa kepada resolusi FPS yang lemah.

Pemacu Kad Grafik: Kad grafik memastikan fps sepadan dengan keperluan minimum untuk berjalan lancar. Kita dapat melihat bingkai jatuh jika terdapat masalah pemandu gpu dan fizik.

Kadar tindak balas adalah 1000Hz atau lebih tinggi: Umumnya dipanggil “kadar pengumpulan tetikus,” Windows 11 sedang berjuang untuk menstabilkan framerate tanpa mengira konfigurasi. Cuba menjadikannya 500Hz untuk menjalankan perkara dengan lancar.

Penyelesaian Untuk Memperbaiki Permainan Gaging pada Windows 11

Sekarang anda telah memahami kemungkinan senario yang menyebabkan penurunan FPS, mari kita lihat cara menetapkannya. Penyelesaiannya adalah beberapa pengguna prosedur biasa yang mengikuti untuk menyingkirkan atau meminimumkannya.

 1. Penyelesaian 1. Hentikan Alat Rakaman (permainan DVR)
 2. Penyelesaian 2. Rapat aplikasi sumber-sumber seperti Chrome
 3. Penyelesaian 3. Tandakan permainan sebagai keutamaan yang tinggi
 4. Penyelesaian 4. Kemas kini pemacu kad grafik
 5. Penyelesaian 5. Kemas kini pemacu audio

Sekarang, mari kita mulakan dengan penyelesaian pertama dan hentikan alat rakaman.

Penyelesaian 1. Hentikan Alat Rakaman (permainan DVR)

DVR Permainan adalah alat yang digunakan untuk merakam permainan permainan serentak dengan bermain. Ini adalah proses yang sangat memakan sumber yang mengakibatkan penurunan FPS. Sekiranya pemproses dan kad grafik tidak berkuasa, mereka akan menjejaskan FPS. Sekiranya anda mempunyai DVR permainan atau alat rakaman di latar belakang, tutupnya dan mula bermain semula.

DVR permainan diaktifkan secara lalai, jadi kita perlu melumpuhkannya untuk berhenti mengganggu permainan. Langkah -langkah untuk melumpuhkan DVR permainan di Windows 11:

Langkah 1. Tekan Windows + R untuk membuka aplikasi Run dan masukkan Regedit untuk membuka Editor Pendaftaran.

pendaftaran-editor

Langkah 2. Di tetingkap, navigasi diri anda ke jalan di bawah untuk membuka kekunci pendaftaran yang dipanggil gamedvr_enabled.

Komputer \ hkey_current_user \ System \ gameconfigstore

Lumpuhkan Gamedvr

Langkah 3. Ubah suai medan, taipkan 0 dalam medan data nilai, dan pilih hexadecimal sebagai pangkalan. Simpan perubahan.

Langkah 4. Mulakan semula komputer untuk melihat perubahan.

Penyelesaian 2. Aplikasi yang rapat dengan sumber yang sengit seperti Chrome

Banyak aplikasi yang berfungsi tinggi seperti Chrome, YouTube, dan Twitch adalah sumber yang sengit. Sekiranya anda bermain permainan bersama -sama dengan yang berjalan di latar belakang, mereka mungkin menyebabkan FPS jatuh. Walaupun anda menggunakan monitor yang berbeza untuk aplikasi yang berbeza, pemproses mungkin memenuhi keperluan aplikasi pada masa yang berlainan.

Pastikan anda menutup aplikasi tersebut sebelum bermain permainan untuk mengurangkan kegagapan.

Penyelesaian 3. Tandakan permainan sebagai keutamaan yang tinggi

Mungkin ada situasi di mana anda hanya dapat menutup beberapa aplikasi latar untuk memperuntukkan semua kuasa pemprosesan ke permainan. Dalam kes sedemikian, anda boleh menggunakan pengurus tugas untuk menetapkan permainan sebagai keutamaan yang tinggi untuk memperuntukkan sumber maksimum ke permainan.

Langkah -langkah untuk menetapkan permainan sebagai keutamaan yang tinggi menggunakan Pengurus Tugas:

Langkah 1. Cari Pengurus Tugas dan membukanya.

Pengurus Tugas

Langkah 2. Navigasi ke bahagian butiran dan klik kanan pada ikon aplikasi permainan.

Langkah 3. Pilih Tetapkan Keutamaan dalam lungsur turun dan tetapkannya ke tahap tinggi atau lebih tinggi.

Tetapkan keutamaan

Juga, jika anda mempunyai beberapa aplikasi yang memerlukan sumber walaupun di latar belakang, anda boleh menetapkannya terlalu rendah.

Penyelesaian 4. Kemas kini Pemacu Kad Grafik

Pemandu sangat penting dalam menyelaraskan perkakasan dan perisian untuk beroperasi dengan lancar. Sekiranya pemandu dikemas kini atau korup, mereka akan berfungsi dengan baik. Oleh itu, adalah wajib untuk menjaga pemacu penting terkini. Permainan mewah memerlukan kad grafik yang mantap untuk berfungsi tanpa gangguan. Sekiranya anda menggunakan PC dengan NVIDIA atau AMD, cuba mengemas kini mereka dari laman web rasmi.

Langkah -langkah untuk mengemas kini pemacu kad grafik di komputer anda:

Langkah 1. Tekan Windows + X secara serentak dan klik pada “Pengurus Peranti” dalam pilihan.

Langkah 2. Di bahagian pemandu, memperluaskan “penyesuai paparan.”

Langkah 3. Pilih kad grafik anda, klik kanan di atasnya dan klik pada pemacu kemas kini.

Kemas kini pemacu AMD

Sekiranya anda masih menghadapi masalah ini, nyahpasang pemacu NVIDIA atau AMD yang dipasang semula dan pasang semula fail yang diperlukan dari tapak rasmi.

Penyelesaian 5. Kemas kini Pemacu Audio, Rangkaian, dan USB (Pengurus Peranti)

Bersama pemacu kad grafik, pemandu lain yang memainkan peranan penting ialah audio, rangkaian, dan pemandu USB.

Kemas kini pemacu utiliti

Pemacu utiliti ini penting untuk mengekalkan kualiti audio, sambungan rangkaian, dan peranti yang berkaitan yang berkaitan dengan permainan. Mereka membantu menstabilkan keperluan minimum permainan. Kami dapat mencari semua ini dalam pengurus peranti, jadi navigasi ke pengurus peranti, cari pemacu dan kemas kini. Ketahui lebih lanjut mengenai perbaikan dengan bantuan artikel ini oleh MakeUseof.

Keputusan Akhir

Mungkin ada banyak sebab lain yang anda hadapi permainan gagap di Windows 11. Kadang -kadang, sebab -sebabnya juga tidak diketahui, tetapi perbaikan di atas adalah alasan umum untuk kegagapan.

Secara umum, FPS dikaitkan dengan kad grafik. Sekiranya perlu lebih kuat, anda akan melihat titisan FPS, dan periksa keperluan permainan untuk menetapkan kualiti grafik.

Saya harap anda menyukai artikel dan mencari penyelesaian untuk kegagapan permainan di Windows 11. Kongsi dengan rakan anda dan tinggalkan komen mengenainya. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk menghantarnya di bawah.

Mengapa PC saya Gagap di Windows 10/11 & Bagaimana Saya Boleh Membaikinya?

Mengapa komputer saya gagap? Apa yang boleh saya lakukan untuk menyelesaikan masalah yang menjengkelkan ini? Di sini, jawatan ini dari Minitool Partition Wizard meneroka alasan dan penyelesaian masalah untuk PC gagap di Windows 10/11. Sekiranya anda mempunyai soalan yang sama seperti orang lain, anda harus memberi perhatian kepada siaran ini.

Mengapa komputer saya gagap Windows 10/11

Gaging PC adalah isu komputer biasa yang boleh berlaku kerana pelbagai sebab. Di sini, kita merumuskan sebab utama seperti berikut:

 • Pemandu peranti yang sudah lapuk
 • Tetapan permohonan yang tidak betul
 • Jangkitan virus
 • Terlalu banyak tugas yang berjalan di latar belakang
 • Fail sistem yang rosak
 • Isu perkakasan

Oleh kerana anda tahu “Mengapa komputer saya gagap”, kini anda boleh mengikuti kaedah di bawah untuk menyelesaikan masalah ini.

Cara Memperbaiki Komputer Gagap Windows 10/11

Terdapat beberapa kaedah yang tersedia untuk memperbaiki Gaging PC. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda boleh melihat bahagian ini.

Kaedah 1: Lumpuhkan dan kemudian dapat mengaktifkan semula pemacu CD/DVD

Sekiranya terdapat pemacu CD/DVD yang dimasukkan ke dalam PC anda, anda boleh cuba melumpuhkan dan mengemukakannya semula untuk melihat sama ada PC Gagap Windows 10/11 diselesaikan.

Langkah 1: Klik kanan Mula ikon dan pilih Pengurus peranti.

Langkah 2: Dalam Pengurus peranti, Cari dan berkembang Pemacu ROM CD/DVD.

Langkah 3: Klik kanan pemacu CD/DVD dan pilih Lumpuhkan peranti. Klik Ya di tetingkap yang digesa.

Langkah 4: Mula semula Pengurus peranti. Kemudian klik kanan pemacu CD/DVD dan pilih Dayakan peranti.

Kaedah 2: Tutup tugas latar belakang yang tidak diperlukan

PC anda akan gagap jika terlalu banyak program berjalan di latar belakang. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda harus menutup semua tugas latar belakang yang tidak perlu. Anda boleh membuka pengurus tugas, klik kanan proses yang tidak diingini dan kemudian klik Tugas akhir untuk menutup mereka satu persatu.

Kaedah 3: Nyahpasang aplikasi yang bermasalah

Sekiranya Windows Windows 11/10 yang gagap PC berlaku selepas anda memasang aplikasi tertentu di PC anda, yang mungkin menunjukkan terdapat konflik perisian. Dalam kes ini, anda boleh cuba menyelesaikan masalah ini dengan menyahpasang aplikasi yang baru dipasang yang boleh menyebabkan komputer gagap. Berikut adalah panduan yang berguna untuk anda: Cara menyahpasang program pada Windows 10? Berikut adalah kaedah

Kaedah 4: Tukar Tetapan Pengurusan Kuasa

Dalam sesetengah kes, anda boleh membetulkan kegagapan PC dengan menukar tetapan pengurusan kuasa ke lalai.

Langkah 1: Buka panel kawalan dan kemudian pergi ke Perkakasan dan bunyi > Pilihan Kuasa.

Langkah 2: Selepas itu, klik Tukar tetapan pelan > Tukar Tetapan Kuasa Lanjutan.

Langkah 3: Di tetingkap yang diminta, klik Pulihkan lalai pelan. Kemudian klik Ya untuk mengesahkan.

Tukar Tetapan Pengurusan Kuasa

Kaedah 5: Lumpuhkan Pemberitahuan dan Pusat Tindakan

Satu lagi penyelesaian yang mungkin untuk kegagapan komputer adalah untuk melumpuhkan pemberitahuan dan pusat tindakan. Apabila anda terjebak dalam isu ini, anda boleh mencuba dengan panduan terperinci: Cara Melumpuhkan Pusat Tindakan Windows 10? [Panduan Lengkap].

Kaedah 6: Lumpuhkan tayangan dinding kertas dinding

Melumpuhkan tayangan kertas dinding boleh membantu anda memperbaiki PC gagap Windows 11/10 juga.

Langkah 1: Klik kanan ruang kosong di desktop anda. Kemudian pilih Memperibadikan.

Langkah 2: Pergi ke Penyimpanan tab. Kemudian ubah Tayangan slaid ke Gambar atau Warna pepejal di sebelah kanan.

Lumpuhkan tayangan slaid

Kaedah 7: Melakukan imbasan virus

Virus atau perisian hasad dalam sistem anda boleh menyebabkan kegagapan PC juga. Oleh itu, untuk menyelesaikan masalah ini, penting untuk melakukan imbasan virus melalui Windows Defender. Anda boleh mengikuti panduan ini: Cara Menjalankan Windows Defender Full/Cepat/Custom/Offline Scan.

Kaedah 8: Jalankan imbasan SFC

Sekiranya beberapa fail sistem menjadi rosak atau hilang, anda juga mungkin mengalami PC Gaging Windows 10/11. Dalam kes ini, disarankan agar anda melakukan imbasan SFC. Untuk menjalankan operasi ini, anda boleh mengikuti langkah -langkah di bawah.

Langkah 1: Tekan Tingkap + R untuk membuka Jalankan dialog.

Langkah 2: Jenis cmd dalam kotak teks dan kemudian tekan Ctrl + Shift + Masukkan untuk membuka Arahan prompt sebagai pentadbir.

Langkah 3: Selepas itu, taipkan SFC /Scannow dan tekan Masukkan.

Kaedah 9: Kemas kini pemacu grafik anda

Pemacu grafik yang sudah lapuk di PC anda adalah sebab yang sama untuk komputer yang gagap komputer 10. Oleh itu, anda boleh cuba menyelesaikan masalah ini dengan mengemas kini pemacu grafik anda juga. Berikut adalah panduan langkah demi langkah untuk anda: Cara Mengemas kini Pemandu Kad Grafik (NVIDIA/AMD/Intel)?

Kaedah 10: Ruang cakera percuma

Sekiranya cakera anda penuh, anda mungkin mengalami PC yang gagap Windows 11/10. Untuk menghilangkan masalah ini, anda lebih baik membebaskan ruang cakera anda. Banyak cara dapat membantu anda melaksanakan operasi di sini, kami mengesyorkan anda menggunakan Wizard Partition Minitool. Ia adalah pengurus partition profesional dan selamat yang dapat membantu anda memeriksa penggunaan cakera anda dan memutuskan fail atau folder mana yang akan memadam lebih banyak ruang kosong.

Langkah 1: Pasang dan lancarkan Wizard Partition Minitool. Kemudian pilih Penganalisis Angkasa di bar alat teratas.

Langkah 2: Pilih pemacu untuk mendapatkan lebih banyak ruang kosong dan kemudian klik Imbas.

Langkah 3: Setelah selesai imbasan, klik kanan fail atau folder yang memakan ruang dan tidak berguna dan kemudian pilih Padam (untuk mengitar semula)/Padam (secara kekal).

Ruang cakera percuma

Anda boleh mempelajari punca utama dan pembetulan untuk PC gagap Windows 10/11 dari siaran ini. Sekiranya anda mempunyai penyelesaian hebat lain untuk isu ini, anda boleh berkongsi dengan kami di bahagian komen kami.

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Reddit

Mengenai Pengarang

Yamila adalah peminat sains komputer. Dia dapat menyelesaikan banyak isu umum untuk pengguna komputer dengan menulis artikel dengan kata -kata yang mudah dan jelas. Aspek yang dia baik adalah pengurusan partition termasuk membuat partition, partition format, cakera salinan dan sebagainya. Apabila dia bebas, dia suka membaca, melakukan beberapa petikan, mendengar muzik dan bermain permainan.