Cara Membina PC Permainan Untuk Pemula: Semua bahagian yang anda perlukan | Panduan Tom, Cara Membina PC Dari Gores: Panduan Pemula | Trend digital

Cara Membina PC Dari Gores: Panduan Pemula untuk Membina Komputer Desktop Anda Sendiri

Penyimpanan, atau SSD/HDD: Penyimpanan PC pada dasarnya datang dalam dua perisa: pemacu keadaan pepejal (SSD) dan pemacu cakera keras (HDD). Sama ada cara, di mana fail anda hidup semasa mereka tidak digunakan. Pemacu yang lebih besar bermakna lebih banyak ruang penyimpanan, yang bermaksud lebih banyak ruang untuk fail, permainan, media dan sebagainya.

Cara Membina PC Permainan Untuk Pemula: Semua bahagian yang anda perlukan

Cara Membina PC Permainan: Memilih Bahagian Anda

Membina PC permainan boleh dikatakan pelaburan teknologi terbaik yang boleh anda buat. Rig permainan berkualiti berlangsung lebih lama daripada telefon pintar, mempunyai lebih banyak kuasa daripada konsol permainan, dan jauh lebih serba boleh daripada kotak streaming yang paling kuat. Sama ada anda menaip dokumen, menyunting video atau mengkritik tetapan pada permainan terkini dan paling hebat, PC permainan adalah alat terbaik untuk pekerjaan itu. Dengan penyelenggaraan yang kerap, salah satu daripada sistem ini boleh berlangsung selama lima tahun – dengan peningkatan biasa, mungkin sepuluh.

Namun, membina PC boleh menjadi proses yang menakutkan, terutamanya untuk pendatang baru. Terdapat banyak panduan yang baik di luar sana, terutamanya dari laman kakak kami seperti PC Gamer dan Perkakasan Tom. Walau bagaimanapun, kedua -dua cerita ini memberi tumpuan kepada mekanik: komponen apa yang anda perlukan, dan bagaimana untuk menyesuaikannya dengan papan induk. Sebelum saya membina PC pertama saya, bahkan panduan ini akan menjadi sedikit menakutkan.

Panduan Tom telah memutuskan untuk memecah proses menjadi dua bahagian dan mengambil lebih banyak pengalaman. Sebelum anda membina PC, anda perlu memutuskan mengapa anda ingin membinanya. Apa yang anda mahukan yang tidak dapat anda dapatkan dari mesin yang telah dibina? ? Dan bagaimana anda dapat memahami beratus-ratus spesifikasi teknologi yang berbeza di antara kepingan yang berbeza setengah lusin yang anda perlukan?

Dengan itu, bahagian pertama siri “Cara Membina PC” kami memberi tumpuan kepada memilih bahagian. . Tetapi saya juga akan membincangkan proses pemikiran saya di belakang setiap bahagian, dan apa yang saya sanggup buat.

Bahagian asas

Sebelum saya meletakkan proses pemikiran saya di belakang setiap bahagian, terdapat, sekurang -kurangnya, tujuh bahagian yang anda perlukan untuk membina PC permainan:

Kad Grafik, atau GPU: . GPU yang lebih kuat memudahkan grafik dan tetapan dalam permainan yang lebih baik.

 • Maksimum sambungan anda dengan VPN permainan

Pemproses, atau CPU: Lebih banyak daripada komponen lain, CPU (unit pemprosesan pusat) adalah apa yang membuat komputer anda dijalankan. CPU mengarahkan arahan dari satu sistem di komputer anda ke yang lain. Semakin baik pemproses, semakin cepat ia dapat menghantar maklumat untuk kedua -dua fungsi perisian dan perkakasan.

Motherboard: Papan induk adalah di mana semua perkakasan dalam komputer anda tinggal. Perkara yang paling penting mengenai papan induk adalah keserasiannya dengan bahagian yang anda pilih, tetapi papan induk juga boleh mempunyai kad grafik bersepadu, sistem Wi-Fi dan banyak lagi.

Ingatan, atau ram: RAM (memori akses rawak) menentukan berapa banyak data yang dapat diproses oleh komputer anda pada bila -bila masa. Untuk mengatasi perkara yang banyak, RAM adalah di mana komputer anda menyimpan maklumat yang diperlukan untuk diakses dengan segera. Semakin banyak RAM yang anda miliki, lebih cekap komputer anda dapat memproses banyak maklumat – membantu produktiviti; penting untuk permainan.

Penyimpanan, atau SSD/HDD: Penyimpanan PC pada dasarnya datang dalam dua perisa: pemacu keadaan pepejal (SSD) dan pemacu cakera keras (HDD). Sama ada cara, di mana fail anda hidup semasa mereka tidak digunakan. Pemacu yang lebih besar bermakna lebih banyak ruang penyimpanan, yang bermaksud lebih banyak ruang untuk fail, permainan, media dan sebagainya.

Bekalan Kuasa: Mungkin sekeping teka -teki PC yang paling menarik dan paling penting, bekalan kuasa adalah seperti apa yang kedengarannya: ia mendapat elektrik dari outlet ke sistem individu di komputer anda. Memilih yang betul boleh menjadi rumit, tetapi apabila anda melakukannya, anda mungkin tidak perlu memikirkannya lagi.

Kes: Kes komputer anda, sebahagian besarnya, pilihan estetik, walaupun beberapa model termasuk peminat untuk penyejukan tambahan. Walaupun ada kemungkinan untuk melakukan “binaan terbuka”, kes mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk menjaga habuk dan komponen terlindung.

Apa -apa lagi, seperti sistem penyejukan tambahan atau pemacu keras sekunder, bagus untuk dimiliki, tetapi tidak diperlukan. Ini adalah bahagian yang anda perlukan dari timbunan perkakasan ke PC berfungsi.

Mengandung mesin

Seperti mana -mana projek kreatif, bahagian paling sukar untuk membina PC sedang dimulakan. Terdapat beribu -ribu komponen yang mungkin; Di mana anda bermula? Adakah anda memilih GPU dan membinanya? Cari kes yang anda suka dan lihat apa yang sesuai di dalamnya? Scour Newegg untuk apa sahaja yang dijual dan semoga semuanya sesuai bersama?

Percayalah atau tidak, semuanya adalah strategi membina yang berdaya maju, tetapi saya sedikit lebih mudah: tentukan “mengapa” pertama, dan “apa” akan mengikutinya. Apa jenis PC yang anda mahu bina? Adakah anda mahukan mesin produktiviti yang boleh bermain beberapa permainan di sebelah? Alternatif yang lebih serba boleh kepada konsol gen seterusnya? Sebuah rumah besar berharga tinggi untuk bertahan lama?

Secara peribadi, saya perlu membina mesin baru kerana rig permainan saya sekarang berumur 10 tahun. Ini bukan masalah besar apabila saya mempunyai PC yang lebih kuat di pejabat Panduan Tom untuk Ujian Permainan dan Periferi. Tetapi kerana pandemik, saya telah bekerja dari rumah selama beberapa bulan terakhir, dan kerja keras lama tidak memotongnya lagi.

Oleh itu: Saya memerlukan komputer yang boleh menjalankan permainan terkini dengan lancar, tetapi saya tidak semestinya perlu mengkritik segala -galanya sehingga resolusi 8k dan 120 bingkai sesaat. Saya juga memerlukan sesuatu yang sekurang -kurangnya sama kuatnya Ps5 dan Xbox Series X, Sekiranya saya perlu membandingkan permainan di seluruh platform.

Setelah melakukan penyelidikan, saya mendapati bahawa $ 1,500 cenderung menjadi tempat yang manis untuk PC yang berkuasa, tetapi tidak cukup teratas. Saya sudah mempunyai tetikus, papan kekunci, alat dengar dan memantau, jadi mereka tidak memberi tumpuan kepada anggaran saya. Anda perlu memikirkan apa yang anda selesa dengan perbelanjaan dan faktor di perkakasan anda sendiri, tetapi mengetahui dengan tepat apa yang anda mahu PC anda lakukan akan banyak membantu.

Cara membeli bahagian

Dari sana, saya pergi ke Newegg (tempat terbaik untuk membeli komponen PC dalam talian, dalam pengalaman saya) dan mula mencari komponen. . Lebih baik bermula dengan komponen yang paling penting (pada pendapat saya, GPU) dan bekerja di bawah.

Jelas, Newegg hanya satu tempat untuk membeli -belah. Sebaik sahaja anda menemui gear yang anda perlukan, anda boleh memburu murah di Amazon, Best Buy dan lain -lain peruncit elektronik besar. Kegemaran peribadi saya adalah pusat mikro, terutamanya jika anda mempunyai salah satu daripada meccas elektronik ini berhampiran anda. Anda boleh dengan tidak masuk akal dengan apa -apa dan berjalan keluar dengan komputer yang tidak dibina, dengan harga yang sangat berpatutan.

Sekiranya mungkin, beli gear dari jenama yang ditubuhkan, yang diketahui – Corsair, Hyperx, Western Digital, dan sebagainya. Anda secara teorinya boleh menyimpan banyak wang dengan pergi dengan simpanan tanpa nama, RAM atau bekalan kuasa. Tetapi kualiti peranti adalah total crapshoot, dan perkhidmatan pelanggan dalam jenama kecil cenderung sama ada tidak sembarangan atau tidak ada.

Nasihat terakhir saya adalah agak fleksibel dengan anggaran anda, jika boleh. Jelas sekali, anda tidak mahu membelanjakan $ 1,500 pada konsep $ 1,000, tetapi jangan membuang seluruh pembentukan jika ia mencapai $ 1,050. PC yang baik akan bertahan lama, dan beberapa dozen dolar membuat sedikit perbezaan selama beberapa tahun.

GPU: Nvidia Geforce 3070 – $ 500

Seperti yang disebutkan di atas, GPU adalah tempat yang paling penting (atau sekurang -kurangnya yang paling mudah) untuk bermula dengan membina PC permainan. Pilihan besar pertama yang perlu anda buat adalah antara Nvidia dan AMD, masing-masing menghasilkan kad grafik mewah. Kebaikan dan keburukan masing -masing mungkin bernilai artikelnya sendiri, tetapi dalam PC saya sendiri membina, saya mempunyai nasib baik dengan Nvidia dan nasib buruk dengan AMD, dan pergi dengan jenama yang anda percayai adalah salah satu strategi terbaik dalam proses ini.

Dari sana, ia hanya satu perkara untuk memilih salah satu daripada tiga kad baru Nvidia: The GeForce RTX 3070, 3080 atau 3090. Kerana saya mempunyai anggaran $ 1,500 dalam fikiran, Nvidia Geforce RTX 3070 adalah pilihan semula jadi. Dua kad lain akan memakan terlalu banyak kos. Membeli kad yang lebih lama dapat menjimatkan wang anda, tetapi menjadikan mesin anda kurang masa depan.

Perlu dinyatakan bahawa pada masa penulisan, RTX 3070 masih beberapa minggu lagi dari pembebasan, dan mungkin akan menjual dengan cepat. Jika anda benar -benar, positif perlu membina sesuatu sekarang, anda boleh pergi dengan siri Nvidia GeForce RTX 2080 yang lebih tua, yang kini menjatuhkan harga, atau AMD Radeon RX 5700 XT yang sama kuat. Walau bagaimanapun, AMD juga akan melepaskan GPU baru (The Big Navi) tidak lama lagi, jadi mungkin lebih baik untuk bersabar dan menangkap restock.

Cara Membina PC Dari Gores: Panduan Pemula untuk Membina Komputer Desktop Anda Sendiri

Jon Martindale

Belajar bagaimana membina PC dari awal lebih mudah daripada yang anda fikirkan. .

 • Apa yang anda perlukan untuk membina PC
 • Utamakan keselamatan
 • Membuka kes itu
 • Cara memasang bekalan kuasa
 • Cara memasang pemproses
 • Cara Memasang RAM
 • Cara memasang papan induk
 • Cara memasang penyejuk cpu
 • Cara Memasang Kad Grafik
 • Cara memasang kad pengembangan
 • Cara memasang cakera keras dan ssds
 • Hidupkan PC
 • Jangan lupa periferal menunjukkan 8 lagi item

Kesukaran

Tempoh

Apa yang anda perlukan

 • Komponen PC
 • Permukaan kerja yang bersih dan rata
 • Pemutar skru kepala Philips
 • Tali pergelangan tangan anti-statik (pilihan)
 • Hubungan kabel
 • Pisau atau sepasang gunting

Walaupun terdapat banyak langkah dalam membina komputer, prosesnya tidak terlalu sukar. Kami akan membimbing anda melalui proses langkah demi langkah supaya anda dapat belajar membina komputer pada masa akan datang dan akhirnya meletakkan idea bahawa sukar untuk membina PC.

Kami membina desktop permainan di sini, tetapi prosesnya sama tanpa mengira jenis PC yang ingin anda bina. Sekiranya anda bersenjata untuk membina desktop permainan seperti kami, pastikan anda mempunyai salah satu kad grafik terbaik untuk dipasang di sistem anda jika anda mahukan prestasi yang paling mengagumkan.

Mengapa PC prebuilt mempunyai banyak masalah pcbuiltkid01

Apa yang anda perlukan untuk membina PC

Ini adalah panduan bagaimana membina komputer, tetapi anda tidak boleh melakukannya sehingga anda mempunyai semua bahagian yang diperlukan oleh komputer. Sekiranya anda belum memilih dan membeli semua perkakasan yang diperlukan, pastikan anda melakukannya terlebih dahulu. Juga, pastikan semuanya serasi dan ia akan sesuai dalam apa jua kes yang anda mahu membinanya.

Berikut adalah komponen teras untuk membina PC:

 • Kes
 • CPU
 • CPU Cooler
 • Motherboard
 • Ram
 • Pemacu keadaan pepejal (SSD) dan/atau cakera keras.
 • Bekalan kuasa
 • Kad grafik

Komponen PC berganda perlu bersesuaian antara satu sama lain, yang boleh membuat beberapa sakit kepala untuk pendatang baru. Kami mengesyorkan menggunakan laman web seperti pcpartpicker untuk memilih komponen anda, kerana ia secara automatik memeriksa masalah keserasian.

Sebelum anda menggali, pastikan terdapat ruang kerja yang bersih dengan banyak ruang untuk membuka kotak dan meletakkan bahagian bersama, sebaiknya meja pada ketinggian yang selesa untuk bekerja.

Cara Memasang Ram PC Buildout 2016 Statik Leash 1500x1000 02

Terdapat risiko yang tidak kelihatan ketika membina komputer yang jarang anda perlu bimbang dengan PC yang dipasang: Elektrik Statik. Daya yang sama yang membolehkan anda mengejutkan rakan anda apabila anda memakai stoking bulu juga boleh menggoreng komponen dalam sekejap. Nasib baik, statik mudah untuk semua tetapi menghapuskan dengan beberapa langkah mudah.

Satu penyelesaiannya ialah membeli gelang tangan antistatik. Satu hujung membungkus pergelangan tangan anda, dan klip lain di suatu tempat di atas kes komputer, menjaga pemakai sentiasa didasarkan. .

Pastikan anda membina PC anda di dalam bilik dengan lantai kosong jika anda boleh-permaidani menjana banyak statik-dan memakai kasut soled getah daripada stoking. Banyak komponen kapal di dalam beg antistatik, jadi biarkan mereka dibungkus sehingga sebelum pemasangan.

Membuka kes itu

Menyediakan kes itu adalah bahagian yang mudah. Arahan untuk kes tertentu yang anda beli harus memperkenalkan anda kepada susun atur asasnya, serta menyenaraikan arahan khas mengenai pemasangan komponen.

Letakkan kes di kawasan kerja anda dan keluarkan panel sampingan. Bagi kebanyakan kes PC, ini bermakna panel sebelah kiri apabila dilihat dari depan. Panel ini memberikan akses kepada bahagian dalaman kes.

Juga, keluarkan apa sahaja yang menggantung di dalam kes itu. Sekiranya ia dilampirkan, tolaknya. Banyak kes mempunyai pendawaian dalaman kekal yang menjadi masalah di kemudian hari.

Cara memasang bekalan kuasa

Komponen pertama yang masuk ke dalam kes itu mestilah bekalan kuasa (PSU). Ia biasanya terletak di bahagian belakang kes, biasanya di bahagian bawah, tetapi di casis yang lebih tua, ia boleh berada di bahagian atas. Rujuk manual kes anda jika anda menghadapi masalah mencari lokasi yang betul.

Langkah 1: Kebanyakan kes direka untuk PSU dipasang dengan kipas menghadap ke bawah, membiarkannya menarik udara sejuk dari luar kes, tetapi periksa manual anda jika anda tidak pasti. Anda mungkin perlu mengeluarkan plat pemasangan PSU bergantung pada kes anda, tetapi kebanyakannya memerlukan anda untuk menolak PSU ke belakang kes, dari dalam.

Dekad mengabaikan bekalan kuasa PC permainan anda adalah lebih dari BuildPcpsu02

Langkah 2: Lampirkannya ke kes anda menggunakan skru yang sesuai atau skru ibu jari.

Cara Membina PC PCBuildPSU01

 • Cara Mengukur Penggunaan Kuasa PC Anda, dan Mengapa Penting
 • Cara Memperbaiki Pixel Mati pada Monitor atau Telefon Pintar Anda
 • Cara Mencetak Dari Chromebook – Cara Mudah

Langkah 3: Sekiranya bekalan kuasa anda adalah PSU modular, pasangkan kabel kuasa yang anda perlukan untuk pelbagai komponen anda. Sekiranya anda tidak pasti, jangan risau, anda boleh memasukkannya ke dalam kemudian apabila diperlukan. Sekiranya PSU anda tidak modular, anda akan mempunyai semua kabel yang sudah dipasang.

Cara Membina PC PCBuildPsu02

Cara memasang pemproses

Walaupun anda tidak perlu, adalah idea yang baik untuk memasang pemproses sebelum anda meletakkan papan induk dalam kes itu, kerana akses jauh lebih mudah.

Langkah 1: Berhati -hati mengeluarkan motherboard dari beg antistatiknya dan letakkan di permukaan yang keras, rata, bukan logam seperti meja kayu atau bahagian atas kotak motherboard itu sendiri.

Proses ini tidak direka untuk menjadi sukar, dan selagi anda mengikuti arahan dengan jelas dan mengawasi untuk memastikan cip itu duduk sepenuhnya sebelum anda mengikatnya, anda akan baik -baik saja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan halus dalam proses bergantung kepada siapa yang membuat CPU anda, dan pemproses adalah halus, jadi berhati -hati.

Cara Membina PC PCBuildCPU01

Langkah 2: Cari soket CPU persegi. Sekiranya papan induk baru, ia akan mempunyai penutup plastik di atasnya. Hentikan tuas pengekalan logam dan angkatnya untuk membebaskan penutup plastik, dan keluarkannya.

Langkah 3: Untuk memasang CPU, anda perlu menyusunnya dengan betul. Pada kebanyakan CPU intel, anda akan mempunyai notches di sisi yang membolehkan anda hanya meletakkan CPU dalam satu orientasi. . Begitu juga dengan semua pemproses AMD moden.

Pilih pemproses dengan sisinya, berhati -hati untuk tidak menyentuh bahagian bawah, dan menyelaraskannya dengan betul menggunakan apa sahaja bantuan yang anda berikan. Kemudian perlahan -lahan masukkan ke soket CPU. Semak semula ia berada di tempat yang betul, dengan memberikan CPU sedikit nudge dari sisi ke sisi. Sekiranya di tempatnya, ia akan memindahkan jumlah yang kecil. Sekiranya ia tidak berada di orientasi yang betul, ia akan meluncur keluar dari tempatnya. Dalam hal ini, keluarkan CPU dan periksa penjajaran sebelum memasang semula.

Cara Membina PC PCBuildCPU02

Langkah 4: Sebaik sahaja anda gembira bahawa CPU dipasang dengan betul, tekan lengan penahan dengan tegas tetapi perlahan -lahan sehingga CPU dikunci di tempatnya. Ini boleh mengambil sedikit tekanan, tetapi tidak seharusnya sukar. Sekiranya ragu -ragu, periksa lagi bahawa CPU duduk dengan betul sebelum menguncinya.

Cara Membina PC PCBuildCPU03

Cara Memasang RAM

Memori sistem, atau ram, tidak memerlukan penempatan atau wayar goo yang berhati -hati dan merupakan salah satu komponen yang paling mudah untuk dipasang. Satu -satunya kaveat untuk yang memilih slot yang betul, kerana kebanyakan papan induk datang dengan empat, dan yang terbaik untuk digunakan berbeza dari papan induk ke papan induk, jadi periksa manual anda tentang slot mana untuk memasang ram baru anda di.

Sebelum memulakan, pastikan papan induk anda disokong dengan baik di seluruh permukaannya, kerana ada tekanan yang terlalu banyak pada papan induk ketika memasang RAM jika anda terlalu keras. Ini tidak mungkin, tetapi seperti langkah-langkah dalam panduan ini, berhati-hati, dan jika ragu-ragu, semak semula semuanya sebelum meneruskan.

Langkah 1: Apabila anda tahu slot mana untuk memasang ram anda, tolak sayap plastik di kedua -dua hujung slot ke bawah dan ke luar (sesetengah motherboard hanya mempunyai satu). Kemudian, untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai tongkat anda berpaling dengan cara yang betul, pastikan jurang dalam penyambung logam Ram Stick bersatu dengan takik di slot.

Letakkan tongkat di slot yang melekat lurus. Tolak dengan tegas sehingga ram mengklik ke dalam slot dan sayap plastik klik kembali dan mengikat hujung tongkat.

cara membina pcbuildram02 pc

Langkah 2: Ulangi proses yang sama untuk setiap tongkat yang anda miliki sehingga semua ram anda dipasang.

Kami menyusun panduan yang lebih terperinci untuk memasang RAM jika anda memerlukan maklumat tambahan.

cara membina pcbuildram01 PC

Cara memasang papan induk

Motherboard adalah komponen yang paling sukar dikawal dalam sistem anda, tetapi kerana ia berfungsi sebagai asas bagi segala yang lain dalam kes anda, memasangnya dengan betul adalah sangat penting.

Langkah 1: Jika papan induk anda tidak mempunyai panel belakang bersepadu, ambil dari kotak – ia kelihatan seperti potongan kecil semua pelabuhan motherboard yang berbeza – dan pasang di belakang kes anda dengan mengorientasikannya dengan betul dan menolaknya. Semakan semula bahawa ia sejajar dengan output motherboard anda sebelum memasukkannya jika anda tidak pasti ke mana cara ia pergi.

Langkah 2: Untuk memasang papan induk, anda perlu mengacaukannya ke dalam kebuntuan penebat yang menghalang komponen anda daripada kekurangan. Beberapa kes disertakan dengan yang dipasang sebelum ini, sementara yang lain memerlukan anda memasangnya sendiri. . Mereka biasanya emas atau hitam.

Sekiranya perlu, skru keupayaan motherboard anda ke dalam lubang yang betul bergantung pada saiz dan susun atur papan induk anda. Anda boleh melihat papan induk anda untuk memikirkannya atau memasangnya di mana manual anda mencadangkan.

Langkah 3: Letakkan motherboard anda ke dalam kes anda, dan tolak dan goyah ke tempatnya supaya ia slot ke dalam panel I/O anda dan mempunyai semua lubang skru yang dibarisi dengan papan induk di bawahnya.

Untuk melampirkan papan induk anda ke dalam kes itu, kacau masuk. Pertama, duduk skru dan beri mereka beberapa giliran prekursori. Kemudian, teruskan dalam corak bintang, mengetatkan setiap skru sedikit demi sedikit. Jangan pergi liar semasa mengetatkan, kerana anda mungkin merosakkan lembaga. .

Memasang papan induk dalam kes PC desktopMotherboard dipasang dalam kes PC

Langkah 4: Sebaik sahaja papan induk duduk dengan selesa dalam kes itu, terdapat beberapa sambungan yang diperlukan.

Sambungan kuasa utama motherboard adalah kabel dua baris yang luas yang sesuai dengan tempat yang sama di papan itu sendiri. Penyambung 20 hingga 28-pin ini menguasai kedua-dua papan induk dan CPU. Walau bagaimanapun, beberapa papan mempunyai satu atau dua lagi penyambung empat pin atau lapan pin untuk pemproses, yang terletak berhampiran CPU anda, biasanya di sudut atas. Sekiranya anda memilikinya, anda juga perlu memasukkannya.

. Barisan pin dua kali ganda-lokasi yang akan dicatatkan dalam manual anda-mengendalikan butang untuk ditetapkan semula dan kuasa, dan LED aktiviti untuk kuasa dan penyimpanan. Ini boleh menjadi fiddly, tetapi anda memerlukan sekurang -kurangnya butang kuasa yang disambungkan untuk menghidupkan PC anda.

Pengepala USB dan penyambung audio panel depan akan sendiri. Sambungan ini adalah sekitar lapan dengan dua pin, dan mereka tertutup di perumahan plastik yang lebih besar. Tajuk ini mempunyai takuk di satu pihak yang harus menunjukkan arah mana yang dipasangkan dengan jelas.

Melampirkan penyambung kuasa 24-pin ke papan indukMelampirkan penyambung USB panel depan ke papan induk

Cara Membina PC PCBuildCPucooler01

Cara memasang penyejuk cpu

Memasang penyejuk CPU berbeza bergantung pada sejuk yang anda gunakan, jadi untuk arahan tertentu, sila rujuk manual atau laman sokongan pengeluar. Berikut adalah beberapa arahan mudah yang digunakan untuk hampir setiap sejuk.

Catatan: Dalam imej di bawah, kami memasang penyejuk air all-in-one (AIO), tetapi tips digunakan untuk kebanyakan penyejuk udara juga.

Langkah 1: Setiap sejuk memerlukan pes haba. Anda tidak perlu menggunakan pes terma terbaik, tetapi pastikan anda menggunakan beberapa. Ia biasanya kelihatan seperti pes perak dan datang sama ada terlebih dahulu digunakan pada lebih sejuk atau dalam tiub suntikan pendek.

Sekiranya anda memohon semula pasta haba, pastikan anda mengeluarkan pasta haba asal dengan kain bebas dan sedikit isopropil alkohol.

Apabila CPU anda siap, gunakan jumlah bersaiz kacang ke CPU anda di tengah.

Cara Membina PC PCBuildCPU04

Langkah 2: Sekiranya CPU sejuk anda memerlukannya, keluarkan panel sampingan yang lain dan lampirkan reka bentuk backplate tersuai. .

Langkah 3: Letakkan penyejuk CPU di atas pemproses, dan tekan perlahan -lahan. Selesaikan sebarang kurungan atau bolt dengan lubang pelekap sejuk CPU di papan induk.

Pasang skru/tanda kurung penahan untuk mendapatkan lebih sejuk di tempatnya. Sekiranya anda perlu mengetatkan beberapa skru, pastikan anda melakukannya beberapa giliran pada satu masa dalam corak silang supaya anda tidak meletakkan terlalu banyak tekanan pada satu bahagian CPU. Pastikan bahawa mereka cukup ketat sehingga CPU tidak dapat bergoyang, tetapi jangan mengatasi.

Memasang kurungan CPU pada blok air CPU AIOMemasang airblock CPU AIOCPU dengan airblock AIO yang dipasang Cara Membina PC PCBuildCPucooler05

Langkah 4: Jika sejuk anda mempunyai kipas yang berasingan, lampirkannya sekarang, dan pasangkan penyambung tiga pin atau empat pin ke port sejuk CPU di papan induk. Ia harus terletak berhampiran CPU sejuk. Jika ia mempunyai banyak peminat, sama ada pasangkan yang tambahan ke tajuk papan induk tambahan atau gunakan splitter kipas untuk menguasai kedua -duanya dari port kipas CPU.

Sekiranya anda memasang aircooler AIO, pasangkan radiator pada titik yang sesuai dalam kes itu (di bahagian depan atau belakang pengambilan udara/ekzos adalah perkara biasa) dan pasangkan tajuk kipas ke port yang betul. Anda juga mungkin perlu melampirkan header pam, yang mana sesetengah motherboard mempunyai port tertentu untuk.

Cara Membina PC PCBuildGPU01

Cara Memasang Kad Grafik

Tidak setiap sistem memerlukan kad grafik khusus (GPU diskret), tetapi jika anda membina PC permainan, itu adalah keperluan.

Pemproses intel kebanyakannya dilengkapi dengan grafik bersepadu, jadi jika anda tidak bermain, anda tidak memerlukan kad grafik yang berasingan. Perhatikan pemproses dengan “f” pada akhirnya, walaupun – mereka tidak termasuk grafik bersepadu.

Langkah 1: Kad Grafik Moden Gunakan slot X16 PCI (PCIe). Ini penyambung yang panjang dan nipis yang terletak di bahagian belakang papan induk, di bawah pemproses. Untuk sebahagian besar papan induk, anda akan mahu menggunakan slot PCIe X16 teratas.

Untuk duduk kad dalam slot itu, anda perlu mengeluarkan satu, dua, atau, dalam beberapa kes, tiga backplate segi empat tepat dari kes anda. Ia adalah salah satu daripada banyak kurungan logam nipis yang dibarisi bahagian belakang kes itu untuk memastikannya dimeteraikan. Lakukan ini dengan mengeluarkan skru yang menjamin backplate ke casis. Setelah dikeluarkan, plat harus meluncur (atau jatuh) dengan bebas.

Simpan skru, seperti yang anda perlukan dalam seketika.

Langkah 2: Dapatkan kad grafik anda dan, pastikan pelabuhan diselaraskan ke bahagian belakang kes dan penyambung pciexpress menghadap ke bawah, dengan teliti slotnya ke dalam motherboard. .

Anda tidak memerlukan kekuatan yang berlebihan, jadi jika anda menghadapi banyak rintangan, lihatlah lagi di backplate dan slot PCIe untuk memastikan kedua -duanya jelas dan papan induknya diselaraskan dengan betul. Perhatikan juga jika ada pushpin yang mengunci kad seperti slot memori anda, kerana sesetengah motherboard menggunakannya sebagai langkah keselamatan.

Cara Membina PC PCBuildGPU02

Langkah 3: Gunakan skru yang ditarik dari kurungan logam untuk mengikat bahagian belakang kad ke tempat yang sama dalam kes itu. Sekali lagi, mereka tidak perlu sangat ketat – cukup untuk memegang kad dengan tegas di tempatnya.

Cara Membina PC PCBuildGPU03

Langkah 4: Sebilangan besar kad grafik memerlukan lebih banyak kuasa daripada slot pcie yang disediakan. Jika kad anda memerlukan jus tambahan, anda akan melihat satu, dua, atau bahkan tiga penyambung kuasa PCIe di sebelah kad yang menghadap jauh dari papan induk atau, dalam beberapa kes, di bahagian atas kad. Ini boleh menjadi penyambung kuasa pcie enam atau lapan pin tradisional atau reka bentuk mini 12 atau 16-pin baru untuk GPU nvidia baru.

Cari penyambung yang sesuai pada bekalan kuasa anda, kadang -kadang dilabelkan VGA, dan slotnya masuk. Reka bentuk penyambung menghalang pemasangan yang tidak betul, jadi jika sambungan tidak mudah, semak semula penjajaran anda untuk memastikan ia betul. Sekiranya PSU anda tidak mempunyai penyambung asli yang diperlukan, anda mungkin perlu menggunakan penyesuai, yang sepatutnya datang dengan kad grafik anda.

Sekiranya anda memerlukan bantuan tambahan, kami mempunyai panduan terperinci mengenai cara memasang kad grafik yang memberikan maklumat tambahan.

Cara Membina PC PCBuildGPU04 Cara Membina PC PCBuildExpansion01

Cara memasang kad pengembangan

Kad Grafik bukan satu -satunya komponen yang menggunakan slot PCIe. Kad tambahan lain termasuk rangkaian tanpa wayar, bunyi, penangkapan video, dan juga penyimpanan. Pemasangan mereka tidak berbeza daripada menambahkan GPU diskret.

Terdapat beberapa jenis slot PCIe. Banyak kad pengembangan menggunakan slot “PCIe 4X”, yang jauh lebih pendek daripada slot PCIe penuh yang digunakan oleh kad video. Pemeriksaan cepat sambungan papan induk anda, dan saiz penyambung pada kad anda, akan menjadikannya jelas slot mana yang sesuai. Sekiranya ragu -ragu, rujuk manual kad pengembangan.

Langkah 1: . Pastikan skru kurungan berguna supaya anda boleh menggunakannya untuk mengamankan kad baru anda.

Langkah 2: Selesaikan barisan kenalan pada kad dengan slot dan tegas ditolak. Sekiranya kad memerlukan kuasa tambahan dari penyambung SATA atau empat pin molex, cari kabel yang betul dan pasangkannya ke dalam kad.

Langkah 3: Selamatkan kad di tempat dengan mengacaukannya ke belakang kes.

Terdapat tiga saiz pemacu penyimpanan yang berbeza yang mungkin anda hadapi, dan mereka semua melekatkan dan menyambung secara berbeza. Umumnya, pemacu cakera keras (HDD) adalah 3 yang lebih besar.Saiz 5 inci, sementara pemacu keadaan pepejal yang lebih baru (SSD) mengamalkan 2 yang lebih kecil.Saiz 5 inci. Terdapat juga m yang lebih kecil.2 format dan format pemacu pci-express, yang cenderung menjadi tongkat nipis dengan cip kosong yang mengukur sekitar beberapa inci panjang.

Langkah 1: Untuk memasang cakera keras, cari 3.Titik pemasangan pemacu 5 inci dalam kes anda. Ini boleh menjadi sangkar cakera keras penuh dengan pelbagai titik pelekap, atau mungkin hanya ruang untuk satu pemacu dengan lubang skru tepat dalam kes itu. Sekiranya ragu -ragu, rujuk manual anda.

Slot pemacu anda ke tempat yang sesuai dan skru atau menguncinya ke tempat menggunakan sistem pemasangan kes anda. Apabila di tempat, pasangkan kabel data SATA ke pemacu dan papan induk, dan pasangkan penyambung kuasa SATA ke pemacu.

Memasang cakera keras dalam kes PC desktopMemasang kabel SATA ke dalam cakera keras Kabel kuasa SATA dipasang ke cakera keras

Langkah 2: Untuk memasang SATA SSD, ulangi langkah yang sama dengan pemacu keras yang lebih besar, hanya mengubah titik pelekap ke 2 yang sesuai.Sangkar atau slot 5 inci-kadang-kadang ini terdapat di belakang dulang motherboard. Pastikan ia dijamin di tempat, dan pasangkan kuasa SATA dan kabel data.

Memasang SSD dalam kes PC desktop Memasang kabel SATA ke dalam cakera keras

Langkah 3: Untuk memasang m.2 NVME SSD, cari slot yang sesuai di papan induk anda. Ia akan dilabelkan, tetapi ia agak kecil, jadi periksa manual anda jika anda tidak pasti.

. Perlahan -lahan tetapi tegas menolak ke atas pemacu sehingga ia mengklik ke tempatnya, kemudian ganti skru penahan.

Langkah 4: . Slot 16x akan menawarkan jalur lebar yang paling, tetapi itu mungkin tidak diperlukan untuk jalur lebar pemacu tertentu anda. Rujuk manual pemacu untuk pengesahan yang terbaik untuk papan induk tertentu anda.

Sudut pemacu dengan kenalan emas ke bawah, kemudian perlahan -lahan menolaknya ke slot pcie. Ia harus klik ke tempat ketika dikunci. Ia tidak sepatutnya mengambil banyak kekuatan, jadi jika ia terjebak, periksa penjajaran.

Pasang kabel kuasa tambahan yang diperlukan.

Hidupkan PC

Langkah 1: Menghidupkan bekalan kuasa dan tekan Kuasa butang di bahagian depan. Sekiranya semuanya baik, ia harus memaparkan skrin pos atau logo pengeluar pada monitor dan kemudian beralih ke pemasangan Windows atau skrin log masuk. Sekiranya tidak, bagaimanapun, jangan risau. Tidak biasa bagi PC yang perlu reboot beberapa kali pada permulaan pertama mereka, dan ada juga yang boleh mengambil masa beberapa minit untuk boot kali pertama semasa mereka mengkonfigurasi memori dan komponen lain.

Sekiranya anda menemui sebarang mesej ralat atau bip, rujuk manual papan induk anda untuk menyahkod mesej dan tentukan apa yang perlu anda selesaikan.

Sekiranya anda tidak mendapat kuasa sama sekali, matikan bekalan kuasa dan semak semula semua sambungan anda. Pastikan soket dinding juga dihidupkan. Untuk bantuan lanjut, rujuk panduan penyelesaian masalah PC kami.

Langkah 2: Setelah sistem boot, anda perlu memasang Windows. .

Langkah 3: Sebaik sahaja anda sampai ke Windows, anda perlu memasang pemacu. Windows 10 dan 11 sudah menyokong chipset moden dan memuat turun dan memasang pemacu yang tinggal secara automatik dalam kebanyakan kes. Periksa Kemas kini dan keselamatan menu di Tetapan .

Jika itu tidak berfungsi, pemacu chipset untuk motherboard anda akan mengendalikan kebanyakan sambungan dan ciri -ciri onboard, walaupun ini sangat berbeza berdasarkan papan induk dan pengeluar komponen. Anda boleh memuat turun versi terkini dari laman web pengeluar motherboard anda.

Jika anda mempunyai kad grafik diskret, anda perlu memuat turun pemacu grafik anda dari halaman AMD untuk pemandu Radeon atau halaman Nvidia untuk Pemandu GeForce.

Logitech MX Keyboard Mechanical pada latar belakang kelabu

Jangan lupa periferal

Sangat mudah untuk dibungkus dalam keseronokan membina PC permainan dan lupa bahawa anda memerlukan periferal untuk menjadikannya berfungsi. Jika anda masih memerlukan papan kekunci, memantau, dan tetikus untuk menyelesaikan persediaan anda, kami dapat menunjuk anda ke arah yang betul:

 • Papan kekunci terbaik
 • Tikus komputer terbaik
 • Monitor komputer terbaik

Dengan sedikit nasib dan banyak perhatian terhadap perincian, anda harus mempunyai sistem operasi sepenuhnya. Perhatikan suhu sistem anda selama beberapa hari untuk memastikan semua penyejuk berfungsi dengan betul, dan jika mesej ralat muncul, jaga dengan sewajarnya. Selepas beberapa minggu, anda akan mendapat mesin anda dan lebih yakin dengan apa yang boleh anda lakukan. Sekiranya sesuatu pecah atau memerlukan peningkatan, anda dilengkapi sepenuhnya untuk menanganinya.

Cadangan editor

 • Cara menyegerakkan kalendar Outlook anda dengan iPhone
 • Cara memuat turun muzik dari youtube
 • Cara mengambil tangkapan skrin pada Mac anda: Kaedah terbaik pada tahun 2023
 • Cara mengambil tangkapan skrin pada PC atau komputer riba Windows
 • Cara menukar pita VHS anda ke DVD, Blu-ray, atau digital
 • Cara panduan
 • Microsoft Windows
 • Panduan Windows