Cara Membawa Papan Kekunci dalam Mod Desktop Dek Steam | Beebom, Bagaimana Membawa Papan Kekunci Di Deck Steam | Panduan Tom

Cara membawa papan kekunci di dek stim

Semasa menggunakan mod desktop:

Cara Membawa Papan Kekunci dalam Mod Desktop Dek Steam

cara membawa papan kekunci di dek stim

Deck Steam adalah konsol pegang tangan yang kuat yang mengendalikan garpu linux yang disesuaikan. Dengan sistem operasi yang serba boleh seperti Linux, anda mempunyai keupayaan untuk menggunakan pegang tangan seperti PC dengan beralih ke mod desktop dari mod permainan. Setelah berbuat demikian, soalan umum yang mungkin ada adalah – bagaimana saya menggunakan papan kekunci dan tetikus di dek stim? Jangan risau, kerana Valve telah memastikan pengguna dapat dengan mudah menavigasi mod desktop menggunakan butang dan mencetuskan pada konsol pegang tangannya. Oleh itu, dalam artikel hari ini, kami akan menerangkan bagaimana untuk membawa papan kekunci apabila menggunakan mod desktop di dek stim.

Gunakan papan kekunci dalam mod desktop dek stim (2023)

Dalam artikel ini, kami telah terperinci bagaimana anda boleh menggunakan papan kekunci maya di skrin pada dek stim ketika melayari OS desktop. Membawa papan kekunci fizikal pada anda pada setiap masa boleh menjadi rumit, terutama ketika melancong. Dalam kes sedemikian, pengguna boleh menggunakan papan kekunci maya dan skrin sentuh untuk menaip di dek stim. Yang berkata, mari kita lihat bagaimana ia berfungsi:

Papan Kekunci Maya Steam Deck: Gambaran Keseluruhan

Selain menggunakan klik kiri dan kanan pada dek stim, pengguna mungkin perlu menggunakan papan kekunci pada dek stim dalam beberapa kes. Ini boleh menjadi sesuatu yang semudah menaip alamat nota atau laman web kepada tugas -tugas yang kompleks seperti menulis arahan shell di terminal. Malangnya, itu akan memerlukan papan kekunci fizikal, yang merupakan pilihan yang sesuai apabila pengguna tidak bergerak. Tetapi mengharapkan yang sama untuk konsol mudah alih ketika seseorang sedang dalam perjalanan berbunyi seperti kerumitan.

Deck Steam

Nasib baik, Valve telah menangani kelemahan ini dengan mengintegrasikan papan kekunci maya di dek stim. Boleh diakses melalui jalan pintas yang mudah, yang kami bincangkan di bawah, papan kekunci mempunyai susun atur QWERTY konvensional, tidak termasuk kunci fungsi dan numpad, kerana anda hanya boleh muat begitu banyak pada skrin 7 inci. Selain itu, anda boleh menggunakan simbol khas dari kekunci nombor (boleh diakses semasa menekan peralihan) dan menyesuaikan rupa papan kekunci menggunakan tema.

Walaupun kebanyakan peranti pegang tangan, walaupun telefon Android, tunjukkan papan kekunci pada skrin dengan segera apabila anda memilih atau ketik medan teks kosong, konsol genggam Valve tidak. Sebaliknya, apabila pengguna berinteraksi dengan medan menaip, anda melihat kursor tetapi papan kekunci tidak dibuka secara automatik. Oleh itu, seperti yang dijangkakan, anda perlu menggunakan jalan pintas untuk memaparkan papan kekunci.

Semasa menggunakan mod desktop:

  • Pertama, menggunakan penunjuk tetikus, pilih medan di mana anda perlu menaip. Untuk menggunakan tetikus, navigasi menggunakan trackpad yang betul dan pilih medan teks menggunakan butang R2 (klik kiri). Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan skrin sentuh.
  • Sebaik sahaja anda melihat kursor di medan teks, tekan Butang “Steam” di sebelah kiri bawah dan Butang “X” di bahagian atas kanan bersama.

Deck Steam - Cara Membuka Papan Kekunci

  • Dan itu sahaja! Melakukannya akan membawa papan kekunci maya di desktop dek stim anda.

Penyemak imbas papan kekunci stim

  • Untuk menggunakan papan kekunci pada konsol anda, anda boleh menggunakan dua trackpads, skrin sentuh, d-pad, atau joystick yang betul. Taipkan abjad atau tekan kekunci menggunakan pencetus yang betul.

Apabila menggunakan SteamOS:

Walaupun mod desktop memerlukan anda menggunakan jalan pintas untuk mengakses papan kekunci, SteamOS, perisian permainan untuk Deck Steam, dioptimumkan untuk membawa papan kekunci apabila pengguna berinteraksi dengan medan teks. Ini berfungsi secara semulajadi apabila pengguna berinteraksi dengan bar carian di kedai stim, dalam permainan, atau ketika berbual dengan rakan. Dalam ui gambar besar, anda masih boleh membawa papan kekunci bila -bila masa yang anda mahukan dengan menekan stim dan butang x bersama.

Keyboard Store Steam

Soalan yang sering ditanya

Bolehkah saya menggunakan papan kekunci fizikal dan tetikus dengan dek stim?

Injap telah memastikan bahawa pengguna dek stim boleh menggunakan periferal fizikal seperti papan kekunci dan tikus tanpa sebarang masalah. Mereka menangani ini dalam dua cara. Yang pertama adalah Bluetooth, Membenarkan pengguna menyambungkan papan kekunci tanpa wayar dan menggunakannya dengan mudah. Deck Steam akan mengesan periferal yang disambungkan secara automatik, dan anda boleh mula menggunakannya.

Papan kekunci permainan dan tetikus permainan

Cara kedua untuk menggunakan papan kekunci fizikal atau tetikus adalah oleh Menggunakan Dok/Hub USB Type-C. Valve mempunyai hab docking USB-C proprietari yang membolehkan pengguna menyambungkan papan kekunci dan tetikus mereka dan juga menggunakannya dengan monitor. Nasib baik, tidak seperti Apple, Valve telah mengoptimumkan perkakasan untuk berfungsi dengan mana-mana hab USB-C.

Bolehkah saya menukar tema papan kekunci di dek stim?

Deck Steam membolehkan pengguna menukar rupa papan kekunci di skrin menggunakan tema. Untuk berbuat demikian, pergi ke kedai mata di Steam dan pilih salah satu daripada mereka. Pada masa ini, hanya lapan kulit yang tersedia untuk pengguna mencampur dan memadankan rupa papan kekunci mereka. Itu adalah tambahan kepada tiga kulit lalai yang anda dapatkan dengan dek stim.

Gunakan papan kekunci maya di dek stim

Untuk membungkus, belajar bagaimana untuk membawa papan kekunci membolehkan anda menaip dan berinteraksi dengan aplikasi dalam mod desktop pada dek stim tanpa memerlukan papan kekunci fizikal. Anda kemudian boleh menggunakan papan kekunci melalui skrin sentuh atau pad sentuh pada konsol pegang tangan anda. Oleh itu, jika anda ingin meningkatkan pengalaman desktop anda, pastikan anda mempelajari kawalan dek stim untuk mengakses fungsi papan kekunci dan tetikus. Apa yang anda rancangkan untuk menggunakan papan kekunci untuk konsol mudah alih anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.

Cara membawa papan kekunci di dek stim

Gambar papan kekunci yang digunakan di dek stim

Mengetahui cara membawa papan kekunci di dek stim adalah penting. . Dan jika anda berada dalam mod desktop, anda memerlukan papan kekunci untuk mendapatkan apa -apa yang dilakukan.

Seperti ciri dek stim lain, membesarkan papan kekunci tidak jelas. Papan kekunci akan muncul dengan serta -merta apabila anda mengklik pada bar carian. Ia juga kadang -kadang muncul apabila anda menggali tetapan. Tetapi di luar itu, anda perlu membawa papan kekunci secara manual.

Di bawah, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membawa papan kekunci di Deck Steam.

Cara membawa papan kekunci di dek stim

. Tahan butang stim dan tekan x.

Butang Steam terletak di sebelah kiri pegang tangan di bawah trackpad kiri dan kayu analog. Butang X terletak di sebelah kanan peranti.

Ambil perhatian bahawa anda tidak boleh membawa papan kekunci di halaman rumah Deck Steam tidak kira berapa kali anda melakukan tindakan di atas. Kami tidak pasti mengapa ini berlaku, tetapi mungkin kerana papan kekunci muncul apabila anda mengklik pada bar carian di bahagian atas halaman.

Dan itu cukup banyak! Seperti yang kita katakan, membesarkan papan kekunci dek stim tidak sukar apabila anda tahu bagaimana melakukannya. Tetapi di luar itu, terdapat juga beberapa jalan pintas yang berguna yang anda ingin sedar akan menjadikan pengalaman papan kekunci maya anda lebih mudah.

Cara Membawa Papan Kekunci di Dek Steam: Pintasan

Sebaik sahaja anda mempunyai papan kekunci maya, terdapat beberapa pintasan berguna yang boleh anda ambil kesempatan daripada. Ini pasti akan menjimatkan masa anda.

  • Tekan butang Steam dan ditinggalkan di D-Pad. Ini berfungsi sebagai fungsi kunci melarikan diri.
  • Tekan butang Steam dan Kanan di D-Pad. Ini berfungsi sebagai kunci masuk. Sebagai laman web saudara kami Windows Central Notes, anda boleh menggunakan fungsi ini untuk menampal data dari papan klip tanpa perlu memajukan papan kekunci.
  • Tekan butang Steam dan turun di D-Pad. Ini seperti menekan kekunci tab untuk bergerak melalui bentuk dan medan teks dengan cepat.

Mahukan cara lain untuk bermain permainan stim anda bergerak? Inilah Cara Main Permainan Steam di Chromebook. Untuk lebih banyak cara untuk memamerkan kehebatan permainan anda, anda akan mahu menyikat Cara mengalir di Twitch. Permainan pc mewah juga? Belajar Cara Muat turun Steam pada Windows.