Bermula dengan Lebah Produktif – ToxicFrog – pelbagai projek perisian dan permainan, jarang dikemas kini., Cara Membuat Ladang Bee di Minecraft (Panduan 2022) | Beebom

Cara membuat ladang lebah di minecraft

N.b. Panduan ini menganggap anda sudah biasa dengan asas -asas Minecraft yang diubahsuai, tetapi tidak menganggap kebiasaan dengan Minecraft Beekeeping walaupun dalam vanila.

Toksik

Pelbagai projek perisian dan permainan, jarang dikemas kini.

Bermula dengan lebah yang produktif

Anak perempuan saya telah membuat saya kembali ke Minecraft dengannya, jadi saya menyediakan pelayan peribadi yang kami dapat bermain. Dan kerana saya, saya juga memasang sekumpulan mod, termasuk kejuruteraan immersive, pembinaan Tinker, di luar bumi, dan lebah produktif, mod lebah yang membolehkan anda menarik, menangkap, dan/atau membiak pelbagai lebah yang menghasilkan pelbagai sumber yang berguna.

Masalah yang saya ada dengan banyak mod Minecraft ialah dokumentasi luar permainan adalah nipis hingga tidak wujud, sering terdiri daripada sedikit lebih daripada video YouTube dari dua tahun yang lalu untuk versi usang mod. Dalam permainan Dokumentasi telah meningkat secara besar-besaran sejak pengenalan patchouli, dan hari ini anda sering dapat mendapatkan bantuan dengan menjatuhkan ke perselisihan, tetapi tidak kira betapa ramah dan membantu perselisihan itu atau bagaimana lengkap buku dalam permainan, saya biasanya lebih suka manual luar talian.

Memandangkan itu, saya fikir saya akan menulis panduan ringkas untuk memulakan dengan lebah yang produktif, yang merupakan mod yang saya bersenang -senang, tetapi juga mungkin memberi saya masalah yang paling banyak dari tanah dengan, walaupun dengan wiki.

N.b. Panduan ini menganggap anda sudah biasa dengan asas -asas Minecraft yang diubahsuai, tetapi tidak menganggap kebiasaan dengan Minecraft Beekeeping walaupun dalam vanila.

Prasyarat

Sebagai tambahan kepada lebah produktif itu sendiri, anda memerlukan:

 • Jei (untuk carian resipi)
 • Jade (untuk maklumat mengenai sarang lebah dan blok lain yang diletakkan)
 • Patchouli (untuk manual dalam permainan)

Mod itu masih akan dimuat tanpa mereka, tetapi mereka benar -benar perlu untuk benar -benar memahami apa yang sedang berlaku.

Gambaran Keseluruhan

 • Dapatkan madu dan sarang lebah dari lebah vanila
 • Gunakannya untuk menjadikan sangkar lebah, hidangan madu, dan sarang lanjutan
 • Tangkap lebah liar (dengan sangkar lebah) atau menarik mereka (dengan makanan madu)
 • Letakkan lebah di sarang lebah maju dan memberi mereka akses kepada bunga untuk mendapatkan sarang lebah khas
 • Lebah baka atau menawarkan makanan khas untuk mendapatkan spesies lebah baru

Belajar tentang lebah

Lebah yang produktif mempunyai integrasi JEI yang sangat baik, jadi anda boleh belajar banyak tentang lebah dengan melihatnya di Jei. Mereka semua mempunyai “lebah” dalam nama, jadi mereka mudah mencari. Sebaik sahaja anda menjumpai lebah yang anda mahukan, klik kiri akan memberi anda maklumat tentang bagaimana untuk mendapatkan lebah (jenis sarang yang disukainya, atau lebah lain yang anda perlukan untuk bersambung, atau sebagainya), sementara klik kanan akan menunjukkan kepada anda maklumat tentang apa yang dilakukan oleh lebah sebaik sahaja anda memilikinya – apa makanan yang diperlukan, apa sumber yang dihasilkannya, apa blok (jika ada) ia boleh memusnahkan/mengubah, dan spesies lebah lain yang dapat dibiakkan daripadanya. Biasanya terdapat juga tab “Maklumat” (ditandai dengan ��) dengan maklumat umum.

Ini juga berfungsi untuk kebanyakan perkara bukan be-bee; Contohnya, klik kiri di sarang akan memberi anda resipinya, sementara mengklik kanan di atasnya akan memberitahu anda apa yang disokong oleh biomes dan apa jenis lebah yang dapat menarik.

Sekiranya anda sudah biasa dengan JEI, ini adalah “Resipi untuk” dan “Penggunaan” Pandangan.

Mendapat madu dan sarang lebah

Anda perlu mendapatkannya dari sarang lebah vanila, yang boleh didapati secara rawak di atas pokok. Sekiranya anda menghadapi masalah mencari satu, ada peluang untuk pokok birch dan oak yang baru ditanam untuk datang dengan sarang lebah; menanam sekumpulan anak pokok, bunga tumbuhan di sebelahnya, dan tunggu pokok -pokok tumbuh, dan masing -masing akan mempunyai peluang 5% untuk datang dengan sarang lebah.

Sebaik sahaja sarang menetes dengan madu, anda boleh menuai madu dengan menggunakan botol kaca di atasnya, atau sarang lebah dengan menggunakan gunting. Kedua -duanya akan marah sarang Kecuali anda menenangkan mereka dengan asap terlebih dahulu, jadi bersiaplah untuk berjalan – anda mungkin boleh mengalahkan lebah dengan mudah tetapi kemudian mereka tidak akan berada di sekitar untuk mengumpul lebih banyak madu, dan anda memerlukan lebih dari satu penuaian.

Membuat gear permulaan anda

Anda boleh mencari resipi yang tepat pada JEI, tetapi perkara utama yang anda ingin mulakan adalah:

 • Madu Rawat, Dibuat Dengan Madu Dan Honat
 • Hives Lanjutan, dibuat dengan sarang lebah, papan, gunting, dan campfires
 • Sangkar lebah, dibuat dengan madu dan papan
 • Manual dalam permainan, dibuat dengan sangkar lebah dan buku

Perhatikan bahawa kampung sering mengandungi sangkar lebah yang kukuh sebagai rampasan dunia, yang tidak disusun, tetapi boleh diguna semula; Sekiranya anda mempunyai bekalan orang, anda boleh melangkau membuat anda sendiri, walaupun anda masih mahu membuatnya untuk manual.

Menangkap lebah

Cara paling mudah untuk mendapatkan lebah baru adalah mencarinya di dunia dan menggunakan sangkar lebah di atasnya. Tahniah! Sekarang anda mempunyai lebah dalam inventori anda, dan ia tidak keberatan terjebak dalam sangkar untuk seketika. Anda boleh menangkap lebah vanila dengan cara ini, dan juga sekumpulan jenis lebah lain yang ditambahkan oleh mod seperti lebah mason dan lebah tukang kayu.

Untuk melepaskan lebah, hanya klik kanan dengan sangkar yang dipenuhi di tangan. Sekiranya anda mengalihkan klik kanan pada sarang atau sarang, lebah akan (jika boleh tinggal di sana; lihat penjagaan dan makan di bawah) Pilih itu sebagai rumah baru.

Memikat lebah

Banyak jenis lebah sama ada tidak bertelur di dunia secara organik, atau lakukan tetapi lebih mudah untuk mendapatkan dengan memikat. Menggunakan sarang yang sesuai dan beberapa madu merawat, banyak spesies lebah yang berbeza dapat tergoda untuk datang kepada anda.

 • Lihatlah lebah di Jei untuk mempelajari jenis sarang dan biome lebah yang anda cuba menarik suka
 • Bina sarang
 • letakkan di biome yang sesuai
 • Semak ganda dengan Jade bahawa ia mengatakan ia “boleh menarik lebah di lokasi ini”
 • Bina kandang kecil di sekelilingnya; Lebah akan muncul terus di hadapan sarang dan tanpa kandang mereka terdedah untuk terbang dan hilang
 • klik kanan dengan hidangan madu
 • tunggu

Jade akan menunjukkan kepada anda berapa lama anda perlu menunggu lebah tiba, dan anda boleh mempercepatkan perkara dengan menggunakan lebih banyak makanan madu. Setelah lebah tiba, anda boleh memecahkan blok dan lebah akan tetap selamat di dalam semasa anda membawanya.

Dalam multiplayer saya kadang -kadang melihat maklumat Jade mengatakan bahawa sarangnya kosong selepas pemasa habis; ini nampaknya menjadi ralat penyegerakan pelanggan-pelayan, dan jika anda mengambil sarang mungkin akan menjadi lebah di dalamnya selepas semua.

Spesies lebah yang menjengkelkan

Zombees dan lebah rangka menjengkelkan kerana anda tidak dapat memikat mereka secara eksplisit; Sebaliknya mereka akan secara rawak bertelur dalam sarang gelap, kosong. Pertaruhan terbaik anda jika anda mahu ini adalah untuk membina sarang atau tiga di gua tertutup di suatu tempat dan periksa setiap beberapa hari.

Lebah Nomad menjengkelkan kerana mereka akan mengambil alih sarang yang digunakan oleh jenis lebah bersendirian yang lain. Nasib baik ada batas berapa kali ini boleh berlaku setiap sarang, jadi jika anda terus menangkap lebah nomad ketika mereka keluar dan menghidupkan semula mereka di suatu tempat dari sarang anda, akhirnya anda akan menangani masalah tersebut. (Simpan sekurang -kurangnya satu atau dua untuk pembiakan, walaupun!)

Penjagaan dan makan

Sebaik sahaja anda mempunyai banyak lebah dalam inventori anda, anda memerlukan tempat untuk menyimpannya. Lebah biasanya datang dalam dua jenis: lebah bersendirian, yang memerlukan sarang tunggal dan tidak menghasilkan sumber, tetapi berguna untuk pembiakan, dan Lebah Gregarious, yang memerlukan sarang lebah dan menghasilkan sarang lebah dan madu.

Tidak kira apa jenis lebah yang anda miliki, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membina kandang. Lebah dunia nyata akan jauh dan luas untuk mencari nektar dan kembali ke sarang dengan selamat, tetapi lebah minecraft tidak hampir mampu dan sering akan hilang selama-lamanya. Untuk mengelakkan ini, anda harus sepenuhnya melampirkan kawasan lebah anda (termasuk bumbung), dengan idealnya dalam sekumpulan bilik kecil yang lebih kecil-3x3x3 adalah saiz dalaman yang baik untuk ini. Anda harus menggunakan blok penuh untuk bangunan (e.g. blok kaca dan bukannya panel kaca), kerana lebah sering terjebak di blok sebahagiannya pepejal.

Akhirnya, pasang sarang atau sarang lebah yang sesuai, dan (jika lebah belum ada di dalamnya) lepaskan mereka di sebelahnya. Sekiranya anda merancang untuk mengautomasikan koleksi sumber, pastikan anda memasang sarang lebah di suatu tempat yang memungkinkan untuk melampirkan paip/kabel/penghantar/dll kepadanya.

Pengeluaran sumber

Lebah yang disimpan dalam sarang lebah maju akan menghasilkan sarang lebah selagi mereka mempunyai akses kepada makanan. Untuk melihat makanan yang mereka perlukan, periksa penggunaan skrin untuk setiap lebah di Jei (klik kanan); Tab “berbunga” akan memberitahu anda apa makanan yang mereka perlukan untuk menghasilkan sikat. Bagi kebanyakan lebah, ini akan menjadi bunga, atau beberapa set blok yang berkaitan dengan sumber yang mereka hasilkan – e.g. Lebah besi memerlukan bijih besi atau blok.

Pada pelbagai waktu sepanjang hari, lebah akan muncul dari sarang dan, jika makanan disediakan, sampel dan kembali ke sarang, menghasilkan sarang lebah sumber. Honeycomb boleh diambil dari sarang dengan tangan atau disalurkan; Untuk menjadikannya sumber yang berguna, ia perlu dijalankan melalui sentrifuge, yang akan menghasilkan lilin, madu cair, dan sumber-sumber khusus lebah seperti Redstone, besi mentah, kerepek kayu, dan lain-lain.

Sejumlah kecil madu juga akan dihasilkan di sarang itu sendiri, dan boleh diekstrak dengan meletakkan botol kaca di sarang. Perlu berbuat demikian walaupun centrifuge memberi anda semua madu yang anda perlukan, kerana untuk setiap botol madu anda juga akan mendapat sarang lebah biasa, berguna untuk membuat lebih banyak sarang lebah dan sarang.

Blok penukaran

Sesetengah lebah juga mempunyai tab “penukaran blok” apabila klik kanan dalam Jei, yang bermaksud bahawa jika mereka menghadapi blok ini di alam liar, mereka boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang lain-sebagai contoh, lebah magmatic akan menukar batu permata menjadi blok sumber lava. Anda harus memeriksa kedua -duanya untuk memastikan bahawa anda tidak membina kandang daripada sesuatu yang lebah akan dimusnahkan, dan untuk melihat apakah ia berpotensi berguna; Dipasangkan dengan infrastruktur meletakkan/menuai yang sesuai, penukaran lava → lava menjadikan sumber lava yang perlahan tetapi tidak terhad.

Jika anda merancang untuk menggunakan penukaran blok, saya mendapati yang terbaik untuk meletakkannya pada tahap yang sama dengan makanan, dan bukannya meletakkannya pada ketinggian yang berbeza; Sekiranya anda melakukan yang terakhir, lebah cenderung untuk membetulkan satu dengan mengorbankan yang lain.

Pembiakan dan metamorfosis

Banyak spesies lebah tidak dapat dijumpai di alam liar, tetapi mesti dicipta oleh spesies lebah yang lain. (Maklumat ini juga terdapat di Jei.) Sebenarnya melakukannya adalah mudah-dapatkan dua lebah ibu bapa di ruang tertutup menggunakan sangkar lebah, klik kanan masing-masing dengan makanan pembiakan yang disenaraikan di JEI (biasanya hanya bunga; perhatikan bahawa ini adalah tidak semestinya makanan yang sama digunakan untuk menghasilkan sarang lebah!), dan tunggu sebentar untuk lebah bayi muncul.

Sesetengah lebah memerlukan metamorfosis sebaliknya; Untuk ini, ambil lebah instar pertama dan klik kanan di atasnya dengan sumber yang diperlukan untuk mencetuskan metamorfosisnya.

Ia juga mungkin untuk menghasilkan lebah menggunakan kejuruteraan genetik, dan beberapa lebah boleh hanya Dibuat dengan cara ini, tetapi kerana saya tidak menyentuh mekanik kejuruteraan genetik sama sekali, saya tidak akan cuba untuk memperincikannya di sini.

Cara membuat ladang lebah di minecraft

Cara membuat ladang lebah di minecraft

Lebah mungkin entiti yang paling rajin di dunia minecraft. Mereka mengambil rehat terpendek, menawarkan bekalan madu yang tidak berkesudahan, dan juga makhluk dalam permainan yang paling hebat. Dan seperti yang anda baca hari ini, mereka juga boleh menjadi salah satu sumber automatik terbaik dalam permainan. Yang mengatakan, dalam panduan ini, kami akan menerangkan semua yang anda perlu tahu tentang membuat ladang lebah di minecraft. Dengan lokasi terbaik dan senarai lengkap item, proses untuk menjadikan ladang lebah anda harus menjadi perjalanan yang lancar. Sekarang, mari kita menyelam terus dan lihat langkah -langkah untuk membuat ladang lebah automatik di Minecraft.

Buat Ladang Lebah Automatik di Minecraft (2022)

Pastikan anda mengemas kini permainan anda ke Minecraft 1.18 Kemas kini Pertama. Ini akan membantu anda menjimatkan banyak masa dalam menyelesaikan kesilapan. Kaedah yang kami sampaikan kerja -kerja di kedua -dua Minecraft Java dan Edisi Bedrock. Ini datang dari pencipta youtube chimneyswift11. Juga, kami telah membahagikan tutorial ke bahagian yang berasingan untuk memudahkan pemain mengikuti. Gunakan jadual di bawah untuk meneroka cara membuat ladang lebah di minecraft untuk mendapatkan madu dan sarang lebah.

Apakah ladang lebah di minecraft yang digunakan?

 • Buat madu secara automatik
 • Honeycombs Harvest
 • Menanam lebih banyak lebah
 • Dalam beberapa kes, untuk menuai tanaman

Tidak kira bagaimana anda menggunakan ladang anda, metodologi untuk membuat ladang lebah di minecraft adalah sama. Selain itu, barang yang diperlukan untuk menjadikannya juga mudah dicari.

Item yang diperlukan untuk membuat ladang lebah

Item yang diperlukan untuk Ladang Bee

Anda memerlukan item berikut untuk membuat ladang lebah di Minecraft:

 1. Blok bunga atau berbunga azalea
 2. 5 blok batu (atau mana -mana blok bangunan lain)
 3. 2 papak
 4. Dispenser
 5. Dada
 6. 4 blok kaca
 7. Corong
 8. Pembanding Redstone
 9. 1 sarang lebah
 10. 2 lebah
 11. Botol untuk madu atau gunting untuk sarang lebah

Cara mencari lebah di minecraft

Seperti yang anda mungkin fikirkan, aspek paling kritikal ladang kami adalah lebah. Lebah yang paling biasa ditanam di Biome Meadow, tetapi anda dapat menemuinya di hutan yang berlainan dan biomes dataran. Beehives biasanya dijumpai dilekatkan pada pokok birch atau oak dalam biomes ini. Anda boleh menggunakan tutorial kami mengenai cara mendapatkan lebah di Minecraft untuk mencari dan menangkapnya dengan cepat. Semasa anda berada, anda juga boleh cuba mendapatkan sarang lebah dengan lebah yang sudah ada di dalamnya.

Lokasi terbaik untuk membina ladang lebah automatik

Semasa mencari lokasi yang sempurna untuk membuat ladang lebah, anda perlu menyimpan dua perkara dalam fikiran – produktiviti dan keselamatan. Tidak seperti penduduk kampung di Minecraft, lebah hanya mengikuti kitaran siang dan malam jika mereka berada di seluruh dunia. Oleh itu, jika anda membuat ladang lebah sama ada dalam dimensi yang lebih baik atau akhir, lebah akan berfungsi dengan gelisah. Sudah tentu, mereka masih akan berehat sekarang dan kemudian. Tetapi kitaran siang dan malam tidak akan menjejaskan mereka, dan anda akan mempunyai bekalan madu yang tidak berkesudahan.

Basalt Deltas

Kami mencadangkan anda berpegang dengan lebih rendah untuk akses lebih mudah ke Overworld menggunakan portal Nether di Minecraft. Bagi keselamatan, anda boleh membina struktur untuk melindungi ladang anda dari perusuh atau mencari Basalt Deltas. Ia adalah biome paling selamat dalam dimensi minecraft. Hanya perusuh yang bertelur di Delta Bestas adalah kiub magma, dan mereka sangat mudah dibunuh.

Langkah untuk membuat ladang lebah di minecraft

Matlamat kami dengan ladang lebah minecraft ini adalah untuk Dapatkan madu, sarang lebah, dan berpotensi lebih lebah. Nasib baik, kita boleh membuat segala -galanya di ladang ini sepenuhnya automatik. Jadi, anda hanya perlu melakukan kerja keras sekali. Sekarang, mari kita pergi ke setiap segmen satu demi satu dan membina ladang lebah kami.

Penyimpanan dan bekalan

Asas untuk ladang lebah di minecraft

Untuk memulakan, letakkan dada di atas tanah dan corong di atasnya. Kemudian, letakkan Blok Azalea berbunga disambungkan ke corong, terapung di atas tanah. Sebagai alternatif, anda boleh juga menggunakan bunga dan letakkan di atas blok kotoran.

Dewan Kaca Bee

Ruang kaca di sarang

Seterusnya, Bina ruang kaca menggunakan empat blok kaca mengelilingi azalea atau bunga. Jangan lupa untuk menutup bahagian atas. Tidak lupa, anda mungkin perlu meletakkan blok sementara terlebih dahulu untuk meletakkan blok kaca terapung. Kemudian, letakkan sarang lebah menghadap ruang kaca di atas corong. Lebih baik mempunyai lebah yang sudah ada di sarang sebaliknya, mendapatkannya di dalam ruang boleh menjadi rumit.

Kumpulkan Madu & Honeycomb

pembubaran madu dan sarang lebah

Oleh kerana kita membuat madu di ladang ini, kita juga memerlukan cara untuk mengumpulnya. Untuk yang sama, anda perlu letakkan dispenser di atas sarang lebah. Kemudian, letakkan botol kaca di dispenser, Jadi madu secara automatik akan dikumpulkan setiap kali ia dihasilkan.

Sebagai alternatif, anda juga boleh meletakkan gunting dalam dispenser untuk membuat dan mengumpul sarang lebah secara automatik. Pastikan untuk mengisi semua lajur dispenser dengan item yang anda gunakan. Juga, perlu diingat bahawa dispenser mesti menghadap ke bawah apabila anda meletakkannya. Cara mudah untuk memastikan ini adalah dengan berdiri di bawah ladang dan melihat ke atas sambil menyambungkannya ke blok kaca.

Mekanisme Redstone

Bagi langkah terakhir, kita perlu membuat mekanik Redstone yang secara automatik menjadikan mesin kami mengumpul madu atau sarang lebah setiap kali ia siap. Pertama, anda perlu membuat struktur dengan papak dan blok batu. Kemudian, anda perlu meletakkan pemadat Redstone dan sambungkannya ke mesin utama. Cara mudah untuk melakukannya adalah dengan mereplikasi struktur dalam tangkapan skrin ini.

Mekanisme Redstone Ladang Lebah

Memfokuskan pada struktur, anda boleh menggunakan mana-mana blok bangunan dalam permainan di luar batu juga. Terdapat dua blok yang disambungkan ke dispenser dan satu papak pada akhir blok ini. Kemudian, ada blok di belakang sarang lebah. Selepas itu, anda mempunyai dua blok dengan satu jurang blok di sebelah corong. Akhirnya, ada papak yang diletakkan di sebelah sarang ke atas blok akhir. Anda mesti meletakkan a blok sementara Sebelum meletakkan papak terputus terapung ini.

Setelah penempatan selesai, Letakkan pemadat Redstone di blok pertama di belakang corong. Sementara itu, seluruh permukaan batu yang menghadap ke atas akan memerlukan 5 habuk restone untuk menyelesaikan struktur. Jadi, apabila reka bentuk anda kelihatan seperti tangkapan skrin di atas, yang perlu anda lakukan hanyalah menunggu.

Bagaimana ladang lebah berfungsi di minecraft

Sarang lebah perlahan -lahan mengisi ketika lebah menari tanpa henti di sekitar bunga. Sebaik sahaja sarang lebah mencapai tahap tertinggi, ia akan mencetuskan semua lima debu redstone yang kami letakkan pada struktur kami. Berbuat demikian akan membawa dispenser untuk menjatuhkan gunting atau botol. Proses ini akan membawa kepada koleksi botol madu atau sarang lebah di dada di bawah.

Walaupun, anda harus berhati -hati semasa menggunakan gunting kerana ia menyebabkan kerosakan pada sarang lebah apabila digunakan. Sekali masa yang cukup berlalu, anda boleh membuka dada dan mengumpul botol madu atau sarang lebah. Cukup Mudah, Betul?

Cara mengembangkan ladang lebah automatik

Ladang lebah berfungsi pada mekanik yang mudah, seperti yang anda perhatikan. Kerana itu, anda boleh mengembangkannya lebih jauh dengan lebih banyak lebah. Dengan setiap lebah yang anda masukkan ke dalam sistem, anda hanya perlu membina semula struktur yang sama seperti di atas. Anda juga boleh membuatnya disambungkan untuk kebolehcapaian yang mudah.

Ladang lebah yang diperluas

Di samping itu, anda juga boleh membiak lebah di dalam sarang dengan memberi mereka bunga melalui pembukaan. Tinggalkan ruang slab dan bukan keseluruhan blok untuk pembukaan.

Buat ladang lebah untuk mendapatkan madu dan sarang lebah di minecraft

Dengan itu, anda kini bersedia untuk membuat madu tanpa had dengan ladang lebah automatik anda sendiri di Minecraft. Jangan ragu untuk mencuba dan mengubah reka bentuk ladang mengikut reka bentuk anda. Satu -satunya perkara yang anda perlukan untuk memastikan bahawa terdapat pencetus Redstone yang cukup untuk memadankan lima tahap madu. Selain itu, segala -galanya dapat disusun semula mengikut kemudahan anda. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang lebih berkuasa, anda boleh cuba memasang Forge di Minecraft. Program ini membolehkan anda memasang beberapa mod minecraft terbaik. Sebilangan daripada mereka juga dapat membantu anda membuat pelbagai ladang automatik lain. Dengan itu, ladang lain yang anda berminat untuk menemui? Beritahu kami dalam komen di bawah!