Apa itu suis mux? | Trend digital, apa itu suis mux? Komponen komputer riba permainan dijelaskan

Apa itu suis mux? Komponen komputer riba permainan dijelaskan

Suis MUX boleh berfungsi bersama teknologi Optimus Advanced Nvidia untuk melanjutkan faedahnya. Advanced Optimus boleh menggunakan suis MUX untuk menggunakan hanya CPU, dan IGPUnya, apabila GPU tidak diperlukan. Oleh itu, ia akan menjadikan GPU semasa tugas intensif bukan grafik-seperti produktiviti-membuat peningkatan hayat bateri.

Apa itu suis mux?

Kunal Khullar

Komputer riba permainan adalah lebih maju daripada dulu beberapa tahun yang lalu. Salah satu daripada banyak ciri baru yang dapat anda lihat di beberapa komputer riba permainan terbaik adalah suis mux, ciri yang boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi grafik. Tetapi bagaimana ia benar -benar berfungsi, dan sekiranya anda membelanjakan wang tambahan hanya untuk ciri ini? Inilah semua yang perlu anda ketahui.

 • Apa itu suis mux?
 • Bagaimana saya tahu jika komputer riba saya mempunyai suis mux?
 • Cara mengaktifkan atau melumpuhkan suis mux?
 • Adakah saya memerlukan komputer riba permainan dengan suis mux?

Apa itu suis mux?

Pendek untuk multiplexer, suis mux memberi pengguna pilihan untuk mengoptimumkan komputer riba permainan mereka sama ada mengutamakan hayat bateri atau prestasi murni semasa bermain permainan. Pada asasnya, ia digunakan untuk melumpuhkan GPU bersepadu komputer riba secara manual dan melumpuhkan sebarang penyelesaian pengoptimuman. Ia berfungsi dengan menyambungkan kad grafik khusus terus ke skrin. Ini bermakna komputer riba perlu mempunyai sokongan perkakasan untuk ciri ini dan bukan sesuatu yang boleh dilakukan melalui perisian sahaja. Oleh kerana suis mux disolder ke papan induk itu sendiri, ia tidak boleh dipasang oleh pengguna akhir sama ada.

Kebanyakan komputer riba permainan mempunyai sepasang GPU, GPU bersepadu (IGPU), dan GPU diskret (DGPU). IGPU adalah sebahagian daripada pemproses, yang bermaksud bahawa Intel dan AMD kedua -duanya menawarkan penyelesaian grafik bersepadu mereka sendiri. Sebaliknya, GPU diskret adalah cip grafik yang lebih baik pada komputer riba anda, seperti NVIDIA RTX 3070 atau AMD Radeon RX 6700S, yang diperlukan untuk memandu permainan mewah.

 • Asus ‘baru RTX 4090 Rekod Overclocking GPU SHARTERED, dan anda akan dapat membelinya tidak lama lagi
 • Apa itu vsync, dan mengapa anda memerlukannya?
 • Pemain akhirnya membeli kad grafik baru lagi

GPU bersepadu tidak begitu kuat dan menggunakan kuasa yang kurang. IGPU adalah, dengan itu, baik untuk tugas -tugas biasa seperti menonton video, melayari internet, menulis dokumen, dan sebagainya. GPU diskret, bagaimanapun, memerlukan banyak kuasa untuk menyampaikan prestasi grafik mentah jika dibandingkan dengan GPU bersepadu. Ini adalah salah satu sebab terbesar mengapa komputer riba permainan tidak menawarkan hayat bateri yang panjang. Untuk menangani isu ini, pengeluar datang dengan penyelesaian pengoptimuman bateri seperti nvidia optimus dan grafik suis AMD.

Rajah menunjukkan bagaimana NVIDIA Optimus berfungsi

Komputer riba yang mempunyai Optimus secara automatik akan memelihara bateri dengan menukarnya ke grafik bersepadu apabila anda tidak memerlukan banyak kuasa grafik. Sebaik sahaja anda membuka beban kerja intensif GPU, katakan permainan, ia mengiktiraf keperluan dan beralih kembali ke DGPU. Kedengarannya mudah dan bahkan dikatakan menawarkan peningkatan prestasi sehingga 30%, tetapi ada kecacatan. Walaupun pemprosesan permainan berlaku di DGPU, isyarat pertama dihantar ke IGPU sebelum mencapai paparan, sehingga kadang -kadang membuat hambatan. Di sinilah suis mux masuk.

Bagaimana saya tahu jika komputer riba saya mempunyai suis mux?

Ini boleh menjadi rumit kerana pengeluar komputer riba tidak begitu khusus ketika memasarkan kemasukan suis mux pada produk mereka. Cara terbaik adalah menuju ke halaman produk di laman web pengilang dan menggali lembaran spesifikasi. Sebagai alternatif, anda juga boleh menyemak perisian penalaan sistem yang dilengkapi komputer riba anda untuk melihat sama ada sistem mempunyai suis mux atau tidak.

Jika anda tidak mempunyai suis MUX pada komputer riba anda, anda masih boleh meningkatkan prestasi permainan dengan overclocking GPU anda atau menyambungkan monitor permainan luaran ke komputer riba anda. Anda perlu memastikan bahawa output paparan disambungkan terus ke grafik diskret dan bukannya GPU bersepadu Intel atau AMD.

Cara mengaktifkan atau melumpuhkan suis mux?

Suis mux boleh diaktifkan atau dilumpuhkan menggunakan perisian penalaan sistem tersuai yang kapal riba permainan anda dengan, selepas itu sistem dimulakan semula adalah wajib. Biasanya togol yang dipanggil Suis GPU, Grafik hibrid, atau Nvidia Optimus. Komputer riba tertentu mungkin memerlukan anda menuju ke BIOS dan kemudian mengaktifkan atau melumpuhkan suis mux.

Bagaimana untuk bertukar -tukar suis mux di Armory Crate

Adakah saya memerlukan komputer riba permainan dengan suis mux?

Mempunyai suis MUX pasti memberi anda kelebihan kerana ia membolehkan anda mendapatkan prestasi tertinggi dari GPU diskret pada komputer riba permainan anda. Ia juga sesuai untuk seseorang yang merancang untuk menggunakan komputer riba yang sentiasa dihubungkan dengan bekalan kuasa. Kebanyakan pengeluar komputer riba permainan terkemuka termasuk Asus, Acer, Dell, Gigabyte, HP, MSI, Lenovo, dan Razer kini melaksanakan suis Mux, dan mereka tidak menelan belanja lebih banyak daripada yang tidak. Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk membeli komputer riba baru, kami mencadangkan bahawa anda melakukan sedikit penyelidikan kerana ciri ini kebanyakannya dilihat pada hanya beberapa buku nota midrange dan premium permainan. Sekiranya anda sudah memiliki komputer riba permainan yang tidak mempunyai suis MUX, kami tidak mengesyorkan melabur wang dalam yang baru hanya untuk ciri itu sahaja.

Sekiranya anda ingin membeli komputer riba permainan baru, berikut adalah komputer riba permainan terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2022.

Cadangan editor

 • Seseorang tweak AMD’s RX 7800 XT, dan hasilnya mungkin mengejutkan anda
 • Apa itu Ray Tracing, dan bagaimana ia akan mengubah permainan?
 • Saya menguji AMD RX 7800 XT terhadap NVIDIA’s RTX 4070, dan ada pemenang yang jelas
 • Dua GPU baru AMD dengan ketara mengurangkan NVIDIA
 • PC yang tidak masuk akal ini dengan 7 RTX 4090s berharga $ 31,600

Apa itu suis mux? Komponen komputer riba permainan dijelaskan

Suis mux

Kredit Imej (ASUS)

Apabila anda membeli komputer riba permainan, terutamanya jika anda mengeluarkan jumlah yang adil untuk satu, anda ingin memerah setiap kuasa yang mungkin. Nah, suis mux ada di sini untuk membantu dengan itu. Inilah penjelasan ringkas kami.

Semasa memutuskan komputer riba permainan mana yang perlu dipertimbangkan. Anda akan mahukan kombinasi CPU, GPU, RAM dan SSD yang ideal, yang sebelum mempertimbangkan saiz dan berat komputer riba yang anda mahukan serta paparan. Syukurlah, panduan komputer riba permainan terbaik kami adalah untuk membantu dengan perkara seperti itu.

Tetapi, komponen yang mungkin tidak anda dengar sehingga baru -baru ini, kerana ia terus menjadi terkenal, adalah suis mux. Ini sedikit kit yang boleh memberi rangsangan tambahan kepada prestasi GPU anda. Ini adalah asas.

Apa itu suis mux?

A Switch Mux adalah cip yang terdapat dalam komputer riba permainan yang membolehkan cip grafik (GPU) untuk menghantar maklumat terus ke paparan dan membolehkan menukar mudah antara kedua -dua mod ini. Mux pendek untuk multiplexer.

Manfaat utama adalah membolehkan GPU menghantar maklumat terus ke paparan, tanpa terlebih dahulu melalui CPU, dapat mengurangkan latensi dan meningkatkan kadar bingkai.

Suis MUX boleh berfungsi bersama teknologi Optimus Advanced Nvidia untuk melanjutkan faedahnya. Advanced Optimus boleh menggunakan suis MUX untuk menggunakan hanya CPU, dan IGPUnya, apabila GPU tidak diperlukan. Oleh itu, ia akan menjadikan GPU semasa tugas intensif bukan grafik-seperti produktiviti-membuat peningkatan hayat bateri.

Apple TV+

Rumah asal Apple. Nikmati siri bintang, pemenang anugerah, filem, dan banyak lagi. Dapatkan percubaan percuma 7 hari anda sekarang.

 • epal
 • Percubaan percuma 7 hari
 • £ 6.99 p/m

Advanced Optimus memberi anda akses kepada tiga pilihan untuk mengawal suis mux. Terdapat ‘pilih automatik’, yang akan menentukan sama ada IGPU atau GPU harus digunakan bergantung pada beban kerja. Kemudian, ada ‘Optimus’ yang akan menggunakan IGPU atau ‘NVIDIA GPU sahaja’ untuk hanya menggunakan GPU mudah alih yang berdedikasi. AMD menawarkan penyelesaian serupa yang disebut Teknologi Grafik Akses Pintar.

Anda boleh mengaktifkan dan melumpuhkan suis tetapi anda tidak boleh memasang atau mengeluarkannya dari peranti anda, dengan cip yang disolder ke papan induk. Jika anda ingin mengetahui sama ada komputer riba permainan anda mempunyai suis MUX, anda sepatutnya dapat mengetahui dengan melihat di kotak, mencari halaman pengilang dalam talian atau anda boleh mengetahui dengan melihat tetapan grafik mesin anda – dalam panel kawalan NVIDIA atau Perisian AMD Radeon.