Apa itu pelayan khusus Valheim & bagaimana membuat satu | Web Liquid, Valheim Server: Cara Menyediakan Pelayan Dedikasi untuk Multiplayer | Pcgamesn

Valheim Server: Cara Menyediakan Pelayan Dedikasi untuk Multiplayer

Walau bagaimanapun, jika anda tidak berminat bermain sendiri, dan perjalanan Viking anda telah berlaku secara eksklusif pada pelayan permainan yang dihoskan oleh orang lain, anda mungkin menghadapi beberapa isu. Valheim masih dalam akses awal, jadi – dalam pengalaman kami – sambungan tidak selalu stabil, ditambah jika anda mahu bermain semasa tuan rumah permainan anda di luar talian, anda tidak beruntung.

Apa itu pelayan khusus Valheim & cara membuatnya

Pelayan Dedicated Valheim adalah aplikasi Steam yang menawarkan cara alternatif untuk membuat dan menganjurkan dunia Valheim. Anda boleh menjalankannya dari PC anda atau pelayan yang dihoskan jauh (seperti pelayan khusus).

Baca terus jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai hosting pelayan berdedikasi Valheim dan bagaimana membuat pelayan khusus untuk Valheim.

Apa itu pelayan yang berdedikasi?

Pelayan khusus adalah komputer fizikal yang selalu berjalan dan disambungkan ke internet. .

. Itu kerana pelayan yang berdedikasi memberi anda pemilikan penuh mesin fizikal tunggal. .

.

Pelayan berdedikasi dalam permainan

Dalam permainan, pelayan khusus merujuk kepada pelayan permainan yang sama ada dijalankan dari PC atau dihoskan pada pelayan milik pengguna. Berbanding dengan pelayan permainan biasa, yang dihoskan di pelayan permainan milik syarikat, pelayan permainan khusus biasanya memberikan pelbagai manfaat kepada pengguna mereka.

.

Menjalankan pelayan permainan khusus bukan untuk semua orang. . Itulah sebabnya anda harus menggunakan jadual di bawah untuk membandingkan kebaikan dan keburukan dan melihat apakah itu sesuai untuk anda.

Kelebihan Keburukan
Anda tidak perlu memastikan PC anda berjalan Yuran pelayan
100% sumber PC anda tersedia untuk anda
Lebih banyak kawalan ke atas siapa yang boleh mengakses pelayan Pangkalan pemain yang lebih kecil untuk pelayan awam
Sehingga 100% Server Uptime
Keupayaan untuk mengubah suai permainan

Cara menyediakan pelayan khusus Valheim dalam 10 langkah

1. Log masuk ke pelayan

Log masuk ke pelayan khusus anda untuk memulakan proses.

2. Muat turun Steam

Muat turun pemasang stim dari laman web rasmi menggunakan pautan ini, dan kemudian klik pada biru Pasang stim .

3.

Jalankan Steamsetup Muat turun.fail exe dan ikut wizard pemasangan untuk memasangnya ke pelayan anda.

4. Pasang Valheim

Mulakan stim dan buka tab. Sekarang gunakan bar carian untuk mencari Valheim dan pilihnya. Akhirnya, gunakan biru Pasang butang dan ikut wizard pemasangan untuk memasangnya ke pelayan anda. (Nota: Langkah ini adalah pilihan dan hanya diperlukan jika anda berhasrat untuk menyertai dan bermain permainan dari pelayan yang berdedikasi dan bukannya PC anda.)

5.

. Akhirnya, gunakan biru Pasang butang dan ikuti Wizard Persediaan Pelayan Dedicated Valheim untuk memasangnya ke pelayan anda.

. Konfigurasikan tetapan pelayan berdedikasi Valheim

Gunakan Windows Explorer untuk menavigasi ke . .Fail kelawar dengan editor teks seperti Notepad dan perhatikan baris akhir kod: valheim_server -nographics -BatchMode -name “Server saya” -Port 2456 -world “Dedicated” -password “Secret” -Crossplay. Akhirnya, kemas kini nilai -nama dan -pasing kata dengan yang anda rancangkan untuk berkongsi dengan rakan -rakan yang akan menyertai permainan.

. Buat pelayan Valheim

Gunakan bar carian perpustakaan stim sekali lagi untuk mencari pelayan khusus Valheim dan pilihnya. Kemudian, gunakan butang pelancaran hijau untuk menjalankannya. Seterusnya, tetingkap command prompt akan muncul, dan selepas beberapa saat, anda akan melihat baris berikut: Sesi “Nama Pelayan” dengan Sertai Kod ###### dan IP ##.##.##.##: 2456 aktif dengan 0 pemain. Akhirnya, tulis kod gabungan untuk langkah terakhir.

8. Konfigurasikan firewall

Sekiranya anda gagal menerima Sesi aktif Mesej dari langkah sebelumnya, anda perlu mengkonfigurasi firewall pelayan anda dengan membuka port 2456 dan 2458. Pembekal hosting anda boleh membantu dengan ini jika anda merasa sangat menggembirakan, jadi jangan ragu untuk menjangkau sokongan. .)

. Kongsi kelayakan pelayan

Jika anda mahu rakan anda menyertai pelayan, anda perlu memberikannya dua perkara: kata laluan yang anda konfigurasi dalam langkah 5 dan kod gabungan yang anda terima dalam langkah 6.

. Nikmati permainan

Tahniah! Anda telah sampai ke penghujung Panduan Persediaan Server Dedicated Valheim kami. !

Pemikiran terakhir

Menjalankan pelayan permainan khusus akan memberi manfaat kepada anda, seperti kawalan penuh yang dapat mengaksesnya serta keupayaan untuk mengubah suai permainan dengan keinginan anda. . Jika anda memutuskan untuk menjadi tuan rumah pelayan permainan anda dari jauh, pelayan khusus adalah pilihan yang hebat, kerana ia memberikan keselamatan, prestasi, dan kawalan penuh yang luar biasa.

Menggunakan LiquidWeb untuk pelayan khusus Valheim anda

Sekiranya anda memerlukan pelayan permainan khusus, web cair mempunyai apa yang anda perlukan. Pelayan berdedikasi kami sangat disesuaikan, datang dengan perlindungan DDOS untuk permainan, dan memberikan jaminan 100% dan jaminan uptime rangkaian. Berhubung dengan kami hari ini, dan kami akan membantu anda menetapkannya.

Valheim Server: Cara Menyediakan Pelayan Dedikasi untuk Multiplayer

Empat pahlawan Viking duduk di dewan di Valheim

? . Anda boleh membuat pelbagai aksara, dan perkembangan inventori dan kemahiran mereka akan memindahkan pelbagai pelayan Valheim, yang membolehkan anda jatuh ke dalam pelayan rakan dan menetapkan pengembaraan bersama -sama tanpa perlu bermula dari awal dalam peta baru.

. .

Di sinilah Pelayan berdedikasi Valheim . Anda boleh menjadi tuan rumah pelayan yang berdedikasi di PC anda untuk rakan -rakan anda untuk pergi walaupun anda tidak bermain, atau anda boleh membayar untuk perkhidmatan hosting untuk menjalankan satu untuk anda, 24/7. Berita baiknya ialah anda tidak perlu bermula dari awal dalam mana -mana kes – kami akan memandu anda melalui memindahkan fail simpan anda ke pelayan Valheim baru anda.

Cara menyediakan pelayan valheim khusus

Untuk menyediakan pelayan khusus di Valheim, anda mesti memuat turun terlebih dahulu Alat pelayan berdedikasi Valheim di Steam – Ini boleh diakses melalui perpustakaan Steam anda, dengan memilih ‘alat’ di sudut kanan atas.

Melayang

Sebelum anda dapat menjalankan pelayan ini, anda perlu mengedit beberapa maklumat. Klik kanan Valheim Dedicated Server di perpustakaan anda, dan kemudian pergi ke ‘Mengurus’ dan ‘Layari Fail Tempatan’. . Buat pendua ‘start_headless_server..

Klik kanan pada ‘start_headless_server.. .

  • -Namakan “pelayan saya” – Gantikan ‘pelayan saya’ dengan nama yang ingin anda tunjukkan dalam senarai pelayan.
  • -port 2456 . Anda perlu menyediakan penghantaran port pada penghala anda untuk membolehkan pelayan berkomunikasi dengan internet dengan cara ini.
  • -Dunia “Didedikasikan” . Sekiranya anda sudah mempunyai dunia yang ingin anda tuan rumah di PC anda, masukkan namanya di sini – jika tidak, yang baru akan dibuat.
  • – Ini adalah kata laluan untuk pelayan anda. Anda mungkin mahu mengubahnya, atau kami akan dapat masuk dan mencuri blueberries anda.
  • -Savedir [Path] – Anda boleh menambah ini untuk memberitahu Valheim di mana untuk menyimpan dunia yang dihoskan. Lalai untuk Windows adalah %userprofile %\ appdata \ locallow \ irongate \ valheim

Simpan fail anda (dan buat sandaran) – sekarang anda sudah bersedia untuk bootnya. Lancarkan pelayan berdedikasi Valheim – anda mungkin perlu membiarkannya melepasi firewall anda – dan apabila anda melihat mesej ‘Server Game disambungkan’, semuanya sedang berjalan dan berjalan.

Untuk menghentikan pelayan, tekan Ctrl + C dalam tetingkap arahan. Rupa -rupanya, jika anda keluar dengan menutup tetingkap, pelayan boleh terus berlari di latar belakang – bukan apa yang anda mahukan.

Menyambung ke pelayan Valheim menggunakan stim

Cara menyambung ke pelayan valheim

. Di bahagian atas tetingkap Steam anda, klik ‘Lihat’, dan kemudian ‘Server’ – pada tab ‘Kegemaran’, klik ‘Tambah pelayan’ di sudut kanan bawah.

Jika anda menganjurkan pelayan sendiri, atau anda berada di rangkaian rumah tuan rumah, anda akan memasukkan alamat IP dalaman anda diikuti oleh kolon dan pelabuhan yang anda pilih untuk digunakan semasa disiapkan – ia akan menjadi seperti 192.168.1.7: 2456. Awak boleh Cari alamat IP dalaman anda dengan menaip ipconfig ke dalam arahan arahan anda.

. Mereka akan menggunakannya dalam kombinasi dengan nombor port anda.

Jika anda telah membayar untuk hosting pihak ketiga, mereka akan memberikan anda alamat IP dan kata laluan yang anda masukkan ke dalam kegemaran stim anda dengan cara yang sama.

Sekiranya pelayan Valheim anda tidak bertindak balas, anda boleh menyegarkan halaman pelayan Steam anda dengan menukar tab – anda mungkin perlu menunggu seketika untuk Steam untuk mendaftarkan pelayan. Sebagai pentadbir pelayan, anda boleh menetapkan kebenaran dengan menambahkan ID stim ke fail teks berikut:

  • Senarai pentadbir. – memberikan keistimewaan admin, termasuk arahan konsol valheim
  • BannedList.
  • Dibenarkan.

Seorang lelaki berdiri di atas kawah, memasak, sementara seorang wanita duduk di meja di Valheim

Cara memindahkan Simpan Valheim anda ke pelayan

Sekiranya anda dan rakan -rakan Viking anda telah membuat kemajuan di dunia Valheim dan anda ingin memuat naiknya ke pelayan baru anda, berita baik – ini sangat mungkin.

Sekiranya anda menganjurkan dunia yang anda miliki, hanya tukar nilai dunia dalam start_headless_server..

Sekiranya anda ingin menjadi tuan rumah dunia rakan, minta mereka menghantar anda .db dan .fail fwl dari folder Valheim Worlds mereka (yang boleh didapati di AppData \ locallow \ irongate \ valheim \ worlds) dan kemudian simpan mereka dalam folder Valheim World anda, kemudian ikuti arahan di atas.

. Sebaik sahaja anda telah log masuk menggunakan kelayakan pelayan anda, muat naik folder ‘Dunia’ tempatan anda ke dalam folder ‘Save’ pelayan.

Sekiranya rakan anda menghantar anda dunia untuk menjadi tuan rumah, anda mesti menyalinnya .db dan .FWL Fail ke folder Valheim Worlds anda terlebih dahulu, sebelum memuat naiknya ke pelayan – ia tidak akan berfungsi jika anda memuat naik terus dari folder muat turun anda.

Baca lebih lanjut: Permainan Viking terbaik di PC

Mudah -mudahan, pelayan berdedikasi Valheim anda kini berfungsi, dan anda boleh berjalan di sekitar padang gurun dengan rakan -rakan anda untuk mencari Valheim Bronze, menjalin senjata Valheim yang kuat, dan pangkalan dengan Panduan Bangunan Valheim kami. Bolehkah anda menjalankannya? Lihat keperluan Sistem Valheim

Jen Rothery Ketika Jen tidak mendominasi di Dota 2, dia mencari petunjuk tentang watak -watak impak Genshin baru, bekerja pada tujuannya di Valorant, atau melambaikan pedangnya di sekitar Tavern di MMOS seperti New World. .

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.