Apa GPU mempunyai PCIe 5.0? | WEPC, Pemandu Baru Nvidia Membuka Kilat Kilat PCIe 5.0 SSD | Pcgamesn

Pemandu baru Nvidia membuka kelajuan cepat kilat PCIe 5.0 SSD

MTT S80 menjaringkan 551 mata di Syurga Unigine di 1080p 8xaa di Preset Ultra. Pengguna Twitter lain memberikan skor untuk GeForce GTX 680 dan Radeon HD 7950 Boost. Bekas mempunyai skor 114% lebih tinggi, sementara yang terakhir menunjukkan skor 101% lebih baik daripada MTT S80.

Apa GPU mempunyai PCIe 5.0?

GPU apa yang mempunyai PCIE 5.0?

Terbaik di dalam kelas

02

Asus Rog Strix RTX 4090 OC

Asus Rog Strix RTX 4090 OC

Semak harga

Semak harga

Semak harga

Semak harga

Terdapat banyak jangkaan dengan generasi baru perkakasan yang dikeluarkan. Tetapi sebagai platform AM5 keluar, satu ciri menonjol yang boleh menunjukkan apa yang ditawarkan oleh kad grafik. Oleh itu, kita melihat apa yang GPU mempunyai PCIe 5.0.

Memandangkan papan induk baru menunjukkan sokongan untuk PCIe 5 yang lebih baru.0 Spesifikasi, terdapat banyak jangkaan untuk kad baru untuk melakukan perkara yang sama.

. Kad RX 7900 XTX dan XT adalah masa yang lama datang dengan persaingan yang baik untuk apa yang ditawarkan oleh Nvidia.

Kad masih berada di PCIe 5 yang lebih tua.0 penyambung. Dengan kemungkinan bahawa mereka masih belum dapat menggunakan jalur lebar penuh itu. Tetapi itu bermakna papan induk lebih banyak masa depan jika kad gen seterusnya menggunakannya.

Buat masa ini, walaupun terdapat beberapa PCIe Gen 5 SSD yang anda boleh gunakan. Oleh kerana spesifikasi ini juga berlaku untuk penyimpanan yang telah mengadopsi spec lebih cepat untuk produk yang lebih cepat dan lebih panas.

Tawaran GPU terbaik hari ini!

Bagi anda selepas beberapa simpanan teratas, anda boleh menyemak tawaran GPU terbaik Amazon di sini. Atau jika anda tidak terlalu berminat untuk membina sendiri, anda juga boleh mencari tawaran PC permainan yang hebat di sini.

4070 Ti vs 7900 XT

PCIE 5.0 Spesifikasi

PCIE adalah komponen periferal interconnect express. Sebagai bas berkelajuan tinggi, ia menghubungkan papan tambahan ke papan induk pada kelajuan yang lebih cepat.

Beberapa penambahan yang mungkin adalah kad grafik, kad bunyi, SSD, atau kad WiFi. Semua mungkin tidak memerlukan kelajuan penuh tetapi boleh mendapat manfaat dari akhirnya terutama GPU dan SSD Mounts.

Apabila penjanaan PCIe meningkat, throughput mereka berganda. Dengan saiz yang berbeza bergantung pada apa yang menggunakannya.

Oleh itu, kita melihat panjang x1 mempunyai kelajuan 1.969 GB/s, x2 3.938, x4 7.877, x8 15.754 dan x16 dari 31.508 GB/s. .938 GB/s, 7.877, 15.754, 31.508, dan 63.015 GB/s.

Peningkatan yang besar membolehkan lebih banyak data grafik dipindahkan. Walaupun spesifikasi ini telah wujud sejak tahun 2019, ia mengambil masa untuk diterima pakai dalam perkakasan pengguna, jadi kami menunggu dan melihat apabila ia dilaksanakan ke dalam GPU.

PCIe 5 pengguna pertama.0 GPU

Sekarang jika anda benar -benar mencari kad grafik yang mempunyai PCIe 5.0 Antara Muka GPU Anda mesti melihat pengeluar China sendiri. LTT telah dapat bersungguh-sungguh dengannya dan anda dapat melihat prestasi kad kerana sukar untuk memperoleh keluar dari negara.

Di sana kita melihat seluruh spesifikasi juga tersedia. Dengan 4,096 teras Musa, mencatatkan pada 1.8 GHz. Ia juga mempunyai memori 16GB GDDR6 di seluruh bas 256-bit. Memberi jalur lebar 448 GB/s dengan penggunaan kuasa 255W.

Ia mempunyai prestasi FP32 sebanyak 14.4 Tflops, yang meletakkannya di antara RTX 3060 dan RTX 3060 Ti. Tetapi walaupun ia berjuang untuk permainan di seluruh papan dengan tidak banyak sokongan. Dengan jadual hanya kira -kira 22 perlawanan yang disokong.

Oleh itu, ia tidak memerlukan penggunaan penyambung PCIE 5 kerana ia tidak memenuhi penyambung PCIE 4.

Lebih banyak benang pcie 5

Soalan Lazim

Adakah pcie 5.0 GPU?

Hanya ada GPU domestik Cina yang menampilkan PCIe 5.0 penyambung. The Moore Threads MTT S80 mempunyai penyambung di atasnya. . Dengan sokongan untuk hanya segelintir papan induk dan permainan, ia berfungsi. Tetapi setakat ini, Nvidia, AMD, atau Intel belum keluar dengan kad yang mempunyai antara muka.

Adakah PCIe 5 bernilai untuk permainan?

Tidak, sehingga PCIe 5 tidak benar -benar berbaloi untuk permainan, baik dari segi GPU atau penyimpanan. Pilihan semasa banyak pantas dengan pilihan baru yang tidak tersedia. Mereka bahkan tidak menawarkan perbezaan yang ketara.

.0 dan 4.0 GPU?

Perbezaan antara PCIe 5.0 dan 4.0 pada GPU akan menjadi jalur lebar yang berpotensi untuk kad. Pada slot X16 penuh, Gen 4 mempunyai kelajuan 31.508 GB/s, manakala penyambung Gen 5 akan meningkatkannya kepada 63.015 GB/s. Ini membolehkan lebih banyak data melalui, membolehkan resolusi yang lebih besar dan kelajuan yang lebih tinggi.

WEPC disokong pembaca. Apabila anda membeli pautan di laman web kami, kami boleh mendapatkan komisen sekutu. Ketahui lebih lanjut

Misi WEPC adalah untuk menjadi tapak yang paling dipercayai dalam teknologi. Kandungan editorial kami adalah 100% bebas dan kami meletakkan setiap produk yang kami semak melalui proses ujian yang ketat sebelum memberitahu anda dengan tepat apa yang kami fikirkan. Kami tidak akan mengesyorkan apa -apa yang kami tidak akan menggunakan diri kita sendiri. Baca lebih lanjut

.0 SSD

Ujian dilakukan dengan PCIe 5 baru.0 SSD menunjukkan pemandu beta terbaru Nvidia memberikan rangsangan prestasi drastik, seperti yang dilihat dengan T700 Gen5 SSD penting.

Skrin pusat SSD T700 yang penting dengan kilat di latar belakang melawan langit hitam

Diterbitkan: 8 Jun 2023

Umur PCIe 4.0 sudah berakhir: PCIe Long Long 5.0! Generasi baru SSDs memukul pasaran, dan memikat kami dengan kelajuan membaca dan menulis yang luar biasa. .0 didokumentasikan dengan baik, tetapi ternyata ada lagi yang tersisa dalam tangki untuk PCIe 5.0 SSD. Ujian yang dilakukan pada SSD T700 penting baru menunjukkan bahawa NvidiaTerkini Versi Pemandu Sedia Permainan meningkatkan prestasi PCIe 5.0 SSD di atas tahap mereka yang sudah mengagumkan.

Mari kita sandarkan sedikit. Hanya apa ini mengenai PCIe? PCIE (atau komponen periferal interconnect express) membolehkan anda menyambungkan GPU dan SSD ke papan induk anda dengan bas pengembangan lebar tinggi. PCIE 4.0 adalah krim tanaman sehingga baru -baru ini, membanggakan kadar pemindahan data sebanyak 16 gigatransfers sesaat. Sekarang, PCIe 5.0 menggandakan itu kepada 32 gt/s. Kelajuan yang mengagumkan telah ditunjukkan oleh SSD terbaru untuk memukul pasaran, tetapi kami sudah melihat rangsangan prestasi dengan pemandu terkini dari Nvidia.

Compusemble Channel YouTube menjalankan perbandingan bersebelahan yang menunjukkan perbezaan prestasi untuk T700 penting antara 532 yang lebih tua Nvidia.03 Versi Pemandu Sedia Permainannya dan Beta 535.Versi 98. Hasilnya sangat.

Tangkapan skrin yang menunjukkan prestasi PCIe 5.0 pada pemandu NVIDIA lama

Semasa diuji pada 532 yang lebih tua.03 Pemandu, T700 penting menunjukkan peningkatan prestasi 26% berbanding PCIe 4 yang tidak diketahui.0 rakan sejawat. Tetapi kelajuannya pada beta 535.50 Pemandu meniup keluar dari air, dengan kenaikan prestasi 45% ditunjukkan, dan tonggak jalur lebar 33.12GB/s dicapai. Ini menunjukkan bagaimana menjaga terkini dengan perisian terkini boleh menjadi kunci untuk membuka kunci potensi PCIe 5 anda.0 SSD.

Tangkapan skrin dari Compusemble

Di pasaran untuk SSD baru? Walaupun kami sedang menunggu untuk mendapatkan tangan kami pada generasi pemacu keadaan pepejal terbaru untuk melihat sama ada mereka mendapat kelulusan kami, pastikan anda menyemak panduan kami untuk SSD permainan terbaik di pasaran sekarang.

Dylan Wilby diilhamkan oleh bukit -bukit Pennine Selatan yang curam yang dia panggil pulang, Dylan’s A Maximalist Tech dengan One Moto: semakin besar, lebih baik. . Yang mengatakan, dia paling gembira di hadapan strategi berasaskan giliran atau permainan fantasi zaman pertengahan di skrin besar, dengan Cat Rescue Minnie di pangkuannya, dan sebotol pahit di tangan.

Rangkaian N Media memperoleh komisen daripada pembelian yang layak melalui Amazon Associates dan program lain. Kami memasukkan pautan sekutu dalam artikel. Lihat Terma. Harga betul pada masa penerbitan.

PCIE Buatan Cina 5.0 Penanda aras GPU permainan muncul (dikemas kini)

MTT S80

China tidak mempunyai banyak kad grafik homebrew, jadi jangkaan yang tinggi apabila pengeluar kad grafik Moore Threads mendedahkan MTT S80. Sukar untuk memberitahu sama ada MTT S80 mempunyai apa yang diperlukan untuk bersaing dengan kad grafik terbaik, tetapi mudah -mudahan, penanda aras pemungut kad grafik Löschzwerg dapat memberikan beberapa pandangan.

Walaupun Thread Moore berwarna hijau di belakang telinga, syarikat itu mempunyai kepimpinan yang kuat. Bekas VP Global Nvidia dan China GM Zhang Jianzhong mengasaskan Thread Moore pada tahun 2020, jadi syarikat semikonduktor fabless Cina adalah pendatang baru kepada permainan kad grafik. Selain menjadi kad grafik domestik China, MTT S80 telah mendapat sedikit gembar -gembur di luar negara kerana ia adalah PCIe 5 yang pertama.0 kad grafik permainan untuk memukul pasaran. Nvidia’s Geforce RTX 40-Series (Ada Lovelace) dan produk AMD’s Radeon Rx 7000 (RDNA 3) masih di PCIe 4..

MTT S80 adalah pengganti MTT S60 dan masih memanfaatkan Senibina Sistem Unified Sistem (MUSA) yang sama. Ia menyokong API moden, termasuk Cuda, DirectX, OpenCL, OpenGL, dan Vulkan. GPU Chunxiao, yang dihasilkan di bawah nod proses 12nm, menguasai MTT S80. Seperti Nvidia dan AMD, MTT S80 merangkumi sokongan pengekodan AV1 sebagai tambahan kepada format popular lain, seperti H.264, h.265, dan VP9.

MTT S80, yang menyokong PCIe 5.0 x16, menggunakan 4,096 teras Musa yang beroperasi pada 1.8 GHz akan ditawarkan sehingga 14.4 Tflops of Fp32 Prestasi. ..2 tflops) atau, sebagai alternatif, Radeon Rx 6750 XT (13.3 Tflops) dan Radeon Rx 6800 (16.2 Tflops). Moore Threads pakaian MTT S80 dengan 16GB dari 14 Gbps GDDR6 Memori di antara antara muka memori 256-bit. Susunan ini sesuai untuk jalur lebar memori maksimum sehingga 448 Gbps, pada kedudukan yang sama dengan GeForce RTX 3060 Ti.

MTT S80 mempunyai reka bentuk dwi-slot biasa anda dengan penyelesaian penyejukan triple-fan. . Kad grafik menggunakan penyambung EPS 8-pin, ya, jenis yang anda dapati di papan induk. Ia mempunyai TBP 255W (jumlah kuasa papan), dan satu penyambung EPS membekalkan sehingga 300W. MTT S80 mempunyai output yang sama seperti NVIDIA’S GEFORCE RTX 4090. Di samping itu, anda menerima tiga displayPort1..1 port untuk menyokong sehingga empat paparan 8k.

Untuk mengatakan bahawa penanda aras MTT S80 adalah sukar adalah meremehkan. Löschzwerg menekankan bahawa prestasi kad grafik dan pemandu adalah wonky. Penggunaan GPU tidak optimum, dan kad grafik jarang menunjukkan potensi penuhnya, menunjukkan kekurangan pengoptimuman pemandu. Tessellation tidak berfungsi dengan pemacu semasa dan menyebabkan kemalangan di Syurga Unigine, 3Dmark 11, dan Final Fantasy XIV: Endwalker. Yang menghairankan, bar yang boleh disusun semula berfungsi dengan baik.

Moore Threads MTT S80 Benchmarks

Leret ke tatal secara mendatar

Kad grafik Final Fantasy XIV: Endwalker Crysis F.E.A.R. Half-Life 2: Lost Coast Unigine Heaven D3D11 1080p 8xaa Ultra 3dmark06 lalai 3dmark03 1080p lalai 3dmark03 1080p 8xaa 16xaf 3DMark Ice Storm Extreme
Arc A770 18,674 N/a N/a N/a N/a 36,052 141,302 N/a
MTT S80 4,190 16 fps – 31 fps 54 fps – 186 fps 132.2 fps 12,895 55,422 37,746 96,819
GeForce GTX 680 N/a N/a N/a 1,178 N/a N/a N/a N/a N/a
Radeon HD 7950 Boost N/a N/a 1,108 N/a N/a N/a N/a

MTT S80 menyampaikan antara 16 fps dan 31 fps (permainan sebenar) di Crysis pada 1080p pada pratetap tinggi dengan DirectX 9. Dalam F.E.A.., Dengan 1080p dan pratetap maksimum, kad grafik menjalankan permainan antara 54 fps dan 186 fps. Sementara itu, purata framerate untuk Half-Life 2: Lost Coast Pada 1080p dan tetapan maksimum ialah 132.2 fps.

MTT S80 selesai penanda aras dengan skor 4,312 mata. Malangnya, pengulas menggunakan tetapan tersuai supaya kami tidak dapat membandingkannya dengan hasil kami. Walau bagaimanapun, skor slaid antara julat 4,000 hingga 5,999, bersamaan dengan prestasi standard, yang bermaksud kad grafik mempunyai apa yang diperlukan untuk menjalankan permainan pada tetapan lalai. Arc A770 menjaringkan 18,674 mata dalam penanda aras yang sama, melampaui MTT S80 sebanyak 100%.

Hasilnya menunjukkan bahawa ARC A770 mengatasi MTT S80 sebanyak 170% pada 3DMark06 pada kedua -dua pratetap. Kad Grafik Intel juga menyampaikan prestasi 155% lebih tinggi dalam 3DMark03. Dengan pratetap yang lebih menuntut, ARC A770 masih mengalahkan MTT S80 dengan margin 54%.

MTT S80 menjaringkan 551 mata di Syurga Unigine di 1080p 8xaa di Preset Ultra. Pengguna Twitter lain memberikan skor untuk GeForce GTX 680 dan Radeon HD 7950 Boost. Bekas mempunyai skor 114% lebih tinggi, sementara yang terakhir menunjukkan skor 101% lebih baik daripada MTT S80.

. Sistem ujian, yang terdiri daripada memori DDR4-3200 Core i5-10400, Asrock B560M. Dengan MTT S80, kuasa terbiar adalah kira -kira 131W, menyampaikan bahawa kad grafik menggunakan 109W semasa melahu. Sebaliknya, penggunaan kuasa sistem puncak adalah 315W, jadi MTT S80 menggunakan 293W. Sekali lagi, nilai -nilai itu sangat tinggi. Sebagai contoh, walaupun gred geforce rtx 4070 ti adalah kad grafik 285W.

. . Kad Grafik melakukan lebih baik pada tajuk DirectX 9 daripada di DirectX 11. Namun, masih ada jalan yang jauh mengenai keserasian permainan.

MTT S80 dijual untuk 2,999 yuan atau $ 442.65 di JD.com, peruncit dalam talian Cina yang popular. Malangnya, ia tidak akan menjadi pilihan yang sesuai kerana pemain masih boleh membeli kad grafik Intel, AMD, atau Nvidia di China. Walau bagaimanapun, jika sekatan ke atas eksport ke China menjadi keras, MTT S80 boleh mendapat kaitan.

Tinggal di tepi canggih

Sertailah pakar yang membaca perkakasan Tom untuk trek di dalam berita PC Tech penggemar – dan mempunyai lebih dari 25 tahun. Kami akan menghantar berita dan ulasan mendalam mengenai CPU, GPU, AI, perkakasan pembuat dan lebih langsung ke peti masuk anda.

Dengan mengemukakan maklumat anda, anda bersetuju dengan Terma & Syarat dan Dasar Privasi dan berumur 16 tahun ke atas.

Zhiye liu

Ram Reviewer dan Editor Berita

Zhiye Liu adalah penulis berita lepas di Tom’s Hardware Us. Walaupun dia suka semua yang perkakasan, dia mempunyai tempat yang lembut untuk CPU, GPU, dan RAM.