AMD’s Next -gen RX 7900 XTX dan XT GPU bermula pada $ 899, dilancarkan pada 13 Disember – The Verge, di mana untuk membeli AMD Radeon RX 7900 XT: Tarikh Siaran, Harga, Spesifikasi & Lagi – Dexerto

Di mana untuk membeli AMD Radeon RX 7900 XT: Tarikh Siaran, Harga, Spesifikasi & Lagi

Tidak jelas apabila kita akan melihat kad grafik RDNA 3 peringkat rendah memukul pasaran, walaupun kita mengharapkan untuk melihatnya pada tahun 2023. Masa yang paling awal kita dapat melihat ini mungkin di CES 2023 dengan beberapa GPU komputer riba untuk mengikuti kad desktop yang berdedikasi.

AMD’s Next-Gen RX 7900 XTX dan XT GPU bermula pada $ 899, dilancarkan pada 13 Disember

RDNA 3 ada di sini, dan ia membawa seni bina chiplet AMD ke GPU permainan. Penambahbaikan yang menjanjikan syarikat kepada prestasi 4K.

3 Nov, 2022, 8:16 PM UTC | Komen

Kongsi cerita ini

AMD telah mengumumkan kad grafik generasi seterusnya, RX 7900 XTX dan RX 7900 XT, yang merupakan kad pertama yang dikuasakan oleh seni bina barunya, RDNA 3. Ini bermakna mereka menggunakan reka bentuk chiplet, serupa dengan pemproses Ryzen syarikat.

Kedua -dua kad akan dilancarkan pada 13 Disember, dengan kedua -dua kad rujukan AMD dan model rakan kongsi papan ditetapkan untuk dihantar pada tarikh tersebut. XTX 7900 akan dikenakan biaya $ 999, dan XT $ 100 lebih murah pada $ 899. Ini mewakili lonjakan harga yang ketara berbanding dengan kad gen sebelumnya yang sedang dijual-6950 XT teratas dijual dengan harga $ 849, manakala asas 6900 XT adalah $ 679, walaupun mereka dilancarkan pada $ 1,099 dan $ 1,000 masing-masing. Walau bagaimanapun, RTX 4080 Nvidia bermula pada $ 1,199, manakala 4090 adalah $ 1,599 mata.

Terdapat banyak buzz di sekitar kad generasi akan datang AMD, dengan orang yang menunggu untuk melihat bagaimana ia akan menjawab GPU siri RTX 4000 terbaru Nvidia, terutamanya memandangkan GPU yang baru dikeluarkan Intel tidak benar-benar menjadi pesaing mewah.

Tuntutan Prestasi AMD untuk RX 7900 XTX. Imej: AMD

Oleh itu, mengenai kad tersebut: RX 7900 XTX adalah perdana syarikat, yang mana ia melancarkan sebagai kad untuk permainan 4K yang sehingga 1.7 kali lebih cepat daripada kad RX 6950 XT yang ada pada resolusi itu. Ia mempunyai 96 unit pengiraan yang mencatatkan pada 2.3GHz dan 24GB memori GDDR6 dengan bas sehingga 384-bit. AMD nampaknya memberi tumpuan sebahagian besarnya pada prestasi setiap watt di sini. Dengan kuasa papan hanya 350 watt, berbanding dengan 450 watt pada RTX 4090, AMD mungkin mempunyai kelebihan kecekapan di sini, walaupun ia menggunakan lebih banyak kuasa daripada saham NVIDIA RTX 4080.

RX 7900 XT adalah pilihan yang kurang berkuasa – ia mempunyai 84 unit pengiraan yang berjalan pada 2GHz, 20GB memori GDDR6 yang berjalan pada 320 bit yang lebih perlahan, dan kuasa papan 300W.

Syarikat itu mengatakan ia menggunakan memori gddr6 dan bukannya gddr6x untuk kedua -dua kad, terutamanya kerana ia menggunakan kuasa yang kurang. Anda tidak perlu menggunakan penyambung kuasa khas atau penyesuai, kerana kedua-dua kad memerlukan dua penyambung 8-pin biasa. Nvidia memilih penyambung 12VHPWR baru untuk 4090 dan mempunyai masalah dengan mereka yang mencair, isu yang masih disiasat oleh syarikat itu.

Syarikat itu menjanjikan banyak dengan rDNA 3: sehingga 54 peratus melompat dalam prestasi per watt berbanding rDNA 2, yang menggunakan reka bentuk GPU yang lebih tradisional. AMD mengatakan ia mampu menghasilkan sehingga 61 tflops, berbanding dengan 23 Tflops RDNA 2, walaupun perlu diperhatikan bahawa angka -angka ini tidak selalu dapat dibandingkan apabila anda bercakap mengenai seni bina yang berbeza. Ini bermakna kita mungkin tidak akan dapat menggunakan nombor hanya untuk membandingkan secara langsung konsol seperti PS5, siri Xbox, dan Deck Steam, yang menggunakan rDNA 2, ke GPU PC baru syarikat.

Pada 4K, AMD menjanjikan 62fps di Cyberpunk 2077 Dengan kad 7900 XTX dengan Ray Tracing dan AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) diaktifkan-syarikat itu mengatakan unit pengiraannya yang baru mempunyai teknologi pengesan ray generasi akan datang, yang menyediakan pertarungan yang lebih baik dalam prestasi berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan yang terakhir berbanding dengan prestasi yang terakhir berbanding dengan yang terakhir -Kad. Namun, itu kurang daripada apa yang kita lihat dengan RTX 4090 pada 4K dengan DLSS 2 atau DLSS 3, jadi ia kelihatan seperti 7900 XTX diposisikan lebih banyak untuk bersaing dengan RTX 4080 NVIDIA sebaliknya sebaliknya.

Janji Prestasi AMD untuk Cyberpunk 2077 dan banyak lagi. Imej: AMD

Ketika datang ke persembahan tradisional, cerita itu kelihatan lebih baik – walaupun kita jelas harus menunggu dan melihat bagaimana ia berfungsi ketika kita mendapatkan tangan kita sendiri. Pada tetapan “Esports” (aka sederhana hingga rendah) dan resolusi 1440p, AMD mengatakan 7900 XTX boleh memaksimumkan had kadar bingkai Apex Legends, Overwatch 2, dan Valorant, dengan 300, 600, dan 833 fps,. Itulah ketika ia dipasangkan dengan pemproses sistem Ryzen 9 7950X yang cantik dan 32GB RAM pada papan induk AM5.

Pada 4K (dengan tetapan yang tidak ditentukan), syarikat itu mengatakan kad itu boleh mencecah 295, 355, dan 704 fps dengan permainan tersebut.

Sementara itu, ia mengatakan permainan seperti Call of Duty: Peperangan Moden 2 Boleh bermain sekitar 306 fps selagi anda menggunakan teknologi FSR, yang serupa dengan teknologi DLSS Nvidia kerana ia membuat permainan pada resolusi yang lebih rendah dan kemudian menaikkan mereka. Bergerak hingga 8k, dan FSR lebih mengangkat berat untuk 96 fps di Assassin’s Creed Valhalla.

Dalam permainan yang menyokongnya, FSR melakukan banyak mengangkat berat. Imej: AMD

AMD tidak mengatakan ia akan meningkatkan FSR, dengan generasi baru teknologi yang akan datang tahun depan dengan “sehingga 2 kali lebih banyak FPS” daripada FSR 2. Ia akan menggunakan “Teknologi Bingkai Gerakan Fluida,” alias Frame Generation, serupa dengan DLSS 3 Tech NVIDIA. Kami perlu menunggu dan melihat bagaimana ia benar , bukan hanya radeon. Syarikat itu tidak akan mengatakan jika perkara yang sama berlaku untuk FSR 3, tetapi memandangkan janjinya tentang prestasi AI yang lebih baik pada rDNA 3, akan lebih baik jika ia dapat memberikan teknologi penskalaan gen seterusnya sedikit kelebihan apabila ia berjalan Kad terbarunya.

Menariknya, AMD telah memilih DisplayPort 2.1 Sokongan pada kedua -dua RX 7900 XTX dan RX 7900. Ini bermaksud sokongan kadar penyegaran yang lebih tinggi pada 4K dan 8K berbanding dengan DisplayPort 1 lama.4 pelabuhan yang Nvidia menggunakan pada kad RTX 40-siri terkini. Dan seperti Nvidia, AMD mempunyai encode atau ekod serentak untuk AV1, sesuatu yang pencipta akan berminat untuk aliran mereka.

AMD nampaknya sangat berbangga dengan rDNA 3, tetapi agak sukar untuk membandingkannya dengan rDNA 2 hanya berdasarkan spesifikasi sahaja. Imej: AMD

Menurut AMD, rDNA 3 adalah kali pertama seni bina chiplet (di mana pelbagai bahagian cip dipecahkan dan bercakap antara satu sama lain melalui antara muka ultrafast) telah digunakan dalam GPU permainan, dan ia mengatakan ia memutuskan untuk pergi dengan reka bentuk Oleh itu, ia boleh menggunakan “teknologi proses yang tepat untuk pekerjaan yang betul.”Pada dasarnya, ini bermakna ia boleh menggunakan teknologi 5nm canggih untuk pemprosesan grafiknya sambil bergantung pada cip 6nm yang lebih matang untuk caching memori dan bukannya perlu menggunakan barang-barang mewah untuk segala-galanya. AMD sebelum ini membuat gelombang dengan pemproses Ryzen berasaskan chipletnya, dan syarikat-syarikat seperti Intel, TSMC, Samsung, ARM, dan Qualcomm sekurang-kurangnya mula melihat konsep ini.

Cip boleh bercakap antara satu sama lain dengan sangat pantas, sekitar 5.3TB/s. Sebagai rujukan, sambungan antara pemproses M1 ultra Apple yang menghubungkan dua CPU dan GPU berjalan pada apa yang dianggap secara meluas 2.5TB/s.

Ketika AMD pertama kali memperkenalkan Ryzen, wajar untuk mengatakan terdapat beberapa kesakitan yang semakin meningkat ketika pemaju dan pengeluar perkakasan menggambarkan bagaimana untuk memanfaatkan reka bentuknya. Semasa sesi Q & A, AMD berkata ia menjangkakan kad itu menjadi baik dari pintu masuk, walaupun ia mengakui bahawa mereka mungkin akan melihat beberapa peningkatan prestasi sepanjang tahun depan atau lebih apabila pemandu dan perisian bertambah baik.

AMD HYPR-RX One-Klik Pengoptimuman. Imej: AMD

Di luar kelajuan perkakasan mentah, AMD berminat untuk menekankan penambahbaikan perisian untuk kad radeon terkini. AMD memperkenalkan ciri satu klik baru yang dipanggil “Hypr-Rx” pada awal 2023. Ini bertujuan untuk membantu anda secara automatik mempunyai tetapan terbaik untuk pelbagai teknologi AMD seperti FSR atau anti-lag tanpa perlu bermain-main dengan mereka sendiri untuk melihat apa yang menawarkan kadar bingkai dan respons terbaik.

AMD juga melancarkan video SmartAccess dengan GPU siri Radeon 7000, yang berfungsi dengan CPU siri Ryzen 7000. Ia pada dasarnya menyebarkan beban pengekodan dan penyahkodan di seluruh Ryzen CPU dan Radeon GPU, jadi jika anda melakukan transcoding batch, ia akan meningkatkan berapa lama untuk menyelesaikan video. AMD mengatakan ini akan disokong dalam aplikasi seperti OBS, Adobe Premiere Pro, dan lain -lain bermula pada bulan Disember.

Kemas kini 3 November, 9:49 PM ET: Menambah konteks mengenai harga pelancaran 6950 XT dan 6900 XT.

Di mana untuk membeli AMD Radeon RX 7900 XT: Tarikh Siaran, Harga, Spesifikasi & Lagi

AMD RX 7900

Amd

Mencari tempat untuk membeli AMD Radeon RX 7900 XT? Kami telah mendapat anda dilindungi dengan semua yang perlu anda ketahui dan banyak lagi.

AMD’s RDNA 3-berkuasa RX 7900 XT, sementara bukan permata mahkota barisan AMD (kehormatan itu pergi ke RX 7900 XTX), Undercuts NVIDIA’s RTX 40-Series.

AMD secara strategik memposisikan RX 7900 XT untuk mengambil RTX 4080 sambil mempromosikan adik beradiknya sedikit, RX 7900 XTX.

RX 7900 XT adalah anak lelaki lebih lama daripada pendahulunya, dan ia memaparkan jalur merah yang anggun pada model yang dihasilkan oleh AMD. Yang penting, ia menyentuh penyambung 12VHPWR yang kontroversial, yang menyebabkan masalah meltdown dengan beberapa pelabuhan kuasa RTX 4090.Sebagai pesaing mewah, RX 7900 XT menyampaikan rangsangan prestasi yang signifikan berbanding dengan kad grafik lain. Dengan harga GPU dalam trend menurun, boleh AMD merampas kelebihan ke atas Team Green?

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

Tempat membeli AMD RX 7900 XT

Anda boleh membeli AMD RX 7900 XT dari semua pengeluar elektronik yang baik. Kami menjangkakan bahawa semua peruncit perkakasan yang baik seperti Best Buy, Amazon, dan banyak lagi akan menyimpan GPU. Walau bagaimanapun, jika anda mahukan salah satu model AMD sendiri, anda mungkin lebih baik menunggu penyenaraian untuk terus hidup di laman web rasmi mereka.

Kita harus ambil perhatian bahawa kita juga telah mendengar beberapa nota bahawa bekalan GPU ini mungkin agak terhad. Oleh itu, anda harus bergerak dengan cepat, jika anda ingin membeli satu. Beberapa kad AIB juga ingin mendarat beberapa minggu selepas dibebaskan, jadi anda mungkin menghadapi masalah mencari seseorang untuk membeli pada pelancaran.

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

Tetapi jangan risau, kerana kami akan menyenaraikan setiap pra-pesanan ketika mereka pergi ke sini.

Belian terbaik

Newegg

Harga di Newegg belum disahkan.

Pusat Mikro

Teknologi Sapphire AMD Radeon RX 7900 XT 899.99
PowerColor AMD Radeon Rx 7900 XT 899.99
Gigabyte amd radeon rx 7900 xt 899.99
Asrock Amd Radeon Rx 7900 XT 899.99
Gigabyte amd radeon rx 7900 xt permainan overclocked 999.99

B & h

Bilakah AMD Radeon RX 7900 XT Dikeluarkan?

AMD mengeluarkan RX 7900 XT pada 13 Disember 2022. Ini sedikit lebih awal daripada yang kami jangkakan, dan GPU akan dilancarkan bersama Rx 7900 XTX.

Tidak jelas apabila kita akan melihat kad grafik RDNA 3 peringkat rendah memukul pasaran, walaupun kita mengharapkan untuk melihatnya pada tahun 2023. Masa yang paling awal kita dapat melihat ini mungkin di CES 2023 dengan beberapa GPU komputer riba untuk mengikuti kad desktop yang berdedikasi.

Melanggan buletin kami untuk kemas kini terkini mengenai eSports, permainan dan banyak lagi.

Artikel berterusan selepas iklan

Berkaitan:

10 teratas NFTs paling mahal yang pernah dijual

Artikel berterusan selepas iklan

Berapa amd radeon rx 7900 xt?

AMD RX 7900 XT berharga $ 899 USD. Ini adalah kekurangan yang ketara, berbanding dengan RTX 4080 NVIDIA, yang bermula pada $ 1199. Pengumuman harga itu dipenuhi dengan sorakan dari penonton. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar kita mungkin melihat asas MSRP ini meningkat ketika datang ke pengeluar AIB.

AMD RX 7900 XT mungkin mengurangkan RTX 4080, tetapi ia juga kurang berkuasa daripada GPU Nvidia. Untuk prestasi yang lebih kompetitif, anda mungkin perlu melihat ke arah RX 7900 XTX, sebaliknya. Walaupun kad ini memang berkuasa untuk harga, ia boleh menjadi lebih murah, memandangkan hanya $ 100 lagi, anda boleh mendapatkan kad grafik yang lebih kuat.

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

AMD RADEON RX 7900 XT Spesifikasi

AMD juga telah merumuskan spesifikasi RX 7900 XT, GPU ditetapkan untuk bertempur dengan RTX 4080 yang akan datang. Dalam tanda aras dunia sebenar, RX 7900 XT berjaya bersaing, sekitar 7% lebih perlahan daripada RTX 4080 dalam beban kerja rasterisasi tulen, seperti yang kami dapati dalam kajian kami. Howevet, ia tertinggal dari segi prestasi mengesan sinar mentah juga. Selain itu, Rx 7900 XTX boleh didapati hanya $ 100, dan menyediakan benjolan spec yang sihat di seluruh papan juga.

GPU RX 7900 XT RX 7900 XTX
Unit pengiraan 84 96
AI Accelerators 168 192
Ray Tracing Accelerators 84 96
Ingatan 20GB GDDR6 24GB GDDR6
Kelajuan ingatan 20gbps 20gbps
Lebar bas memori 320-bit 384-bit
Kelajuan jam 2.0 GHz 2.3GHz
Output paparan DisplayPort 2.1 DisplayPort 2.1
TBP 315W 355w
Harga $ 899 $ 999
Tarikh Siaran 13 Disember 2022 13 Disember 2022

RX 7900 XTX lebih cepat daripada RX 7900 XT. GPU juga akan menggunakan PCIe 5.0. Walaupun, kami tidak menjangkakan bahawa anda akan menundukkan GPU, sekiranya anda menggunakan PCIe 4.0 papan, sebaliknya. Salah satu perkara terbesar mengenai GPU ini ialah ia akan menggunakan standard paparan baru, yang mampu lebih banyak jalur lebar daripada pendahulunya.

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

AMD RADEON RX 7900 XT BACK

Dalam tanda aras kami, kami mendapati bahawa RX 7900 XT berjaya mencapai 406 fps dalam Overwatch 2 pada 1440p pada Tetapan Ultra. Di CS: Pergi, kami juga berjaya mencapai sekitar 399 fps pada 1440p. Dalam tanda aras sintetik, kami mendapati bahawa RX 7900 XT berjaya mencapai skor Extreme Spy Time 12979. Dalam beban kerja yang dikesan oleh sinar, kad itu menjaringkan 13074 di Port Royal, dan 4697 dengan pantas.

Rx 7900 XTX yang lebih kuat adalah 1.7x lebih cepat daripada Rx 6950 XT, jadi anda harus mengharapkan prestasi yang sedikit kurang. Sekali lagi, AMD telah diam tentang prestasi RX 7900 XT, tetapi ia tidak boleh terlalu jauh di belakang RX 7900 XTX. Undang -undang Moore sudah mati menyatakan bahawa GPU sekitar 100% lebih cepat daripada RX 6900 XT, yang kini hampir dua tahun.

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

RX 7900 XT VS RX 7900 XTX

RX 7900 XT adalah $ 100 lebih murah daripada RX 7900 XTX, tetapi ia juga sedikit lebih perlahan daripada abangnya yang lebih besar. Untuk $ 100 lagi, anda hampir pasti akan mendapat lebih banyak nilai dari RX 7900 XTX daripada RX 7900 XT. Model yang lebih asas ini sedikit lebih ditebang, dan tidak mempunyai penggunaan kuasa yang agresif.

Walau bagaimanapun, bagi mereka yang melihat perbelanjaan kurang daripada $ 1000 pada GPU yang baru, sukar untuk menjadi lebih baik, terutamanya kerana RX 7900 XTX hampir pasti akan runcit untuk sedikit lebih daripada itu. Ia adalah pil yang sukar untuk ditelan. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang mencari kad pertengahan, anda mungkin perlu menunggu sedikit lebih lama sebelum mendapatkan diri anda salah satu daripada GPU baru ini.

Artikel berterusan selepas iklan
Artikel berterusan selepas iklan

Sekiranya anda mengklik pautan produk di halaman ini, kami boleh mendapatkan komisen afiliasi kecil.